Enbäck, Göran – trumslagare, orkesterledare

(2 juli 1932 – 20 oktober 1977)

På 1950-talet ingick Göran Enbäck i det så kallade Harlem-bandet på Nalen. Renodlad jazzmusik var det inte alltid tal om; bandets uppgift var att ackompanjera de många kända och okända artister som framträdde i Harlem.

Han föddes i Karlskrona men under hela sin musikerbana var han verksam i Stockholm.
Under 1960-talet hade han ett eget band på bland annat Lorry och Baldakinen. Sättningen var originell, blåssektionen bestod av en tenorsaxofonist och två trombonister, Torgny Nilsson och Olle Lind. Mot slutet av sextiotalet bestod gruppen oftast av fem man bland vilka märktes saxofonisten Wåge Finér.

Vid ett engagemang på Atlantic utökades blåssektionen till trumpet och saxtrio. Enbäck kan bäst karaktäriseras som en swingtrumslagare som trots många kommersiella engagemang alltid försökte hålla en jazzbetonad musikprofil.

2 reaktioner på ”Enbäck, Göran – trumslagare, orkesterledare

 1. Göran Enbäcks orkester med sångerskan Ruth Linn spelade ofta till dans på Nalens lilla scen, ( ca 1958 -60) speciellt från danskvällens början. Ruth började nästan alltid med ”To close for comfort.”

  1. Göran Enbäck var min pappa.
   Jag har väldigt många fina barndomsminnen från Nalen… Nalle med den röda folkabussen som man fick åka med ibland, Coco – Cola i köket hos Lilian. Somrar i Lysekil med kabaréer och krocket på Topsy´s lantställe.
   Jag började själv med Jazz för några år sedan och förra året startade jag en förening som arrangerar konserter och Jazzfestival.

   Med vänlig hälsning,
   Marie Enbäck

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.