♥ Kvintetten som sprängdes: Faller på eget grepp

Found You Recordings (www.foundyourecordings.net)
Niklas Bogren Persson as, sopranino, Rasmus Borg p, Patric Thorman b, Kristoffer Alehed tb, Martin Öhman tr. Insp i Åkersberga 27 november 2016.

Kvintetten som sprängdes tar farväl med flaggan i topp. Efter tio år har gruppen nått vägs ände. Med ett arbetsstipendie från Konstnärsnämnden i ryggen ska gruppledaren Niklas Bogren Persson dessutom söka nya sammanhang för sina kompositioner. I min bok kommer de att saknas, även om de är trist förbisedda i den stora boken som kallas jazz-Sverige. Med sina starka och välspelade melodier, grymma sväng i höga tempon, och en energi som närmar sig frijazzen har de format ett eget litet musikaliskt hörn. Och på detta deras tredje och sista album har de inte tagit några större språng därifrån. Tvärtom så gräver de lite djupare. Fem av sex låtar – den sjätte tillskrivs hela gruppen – är komponerade av altsaxofonisten Niklas Bogren Persson, som även spelar sopranino, och åter igen visar han stora komponist-talanger. Långa melodiska teman sätter prägel. Låtar som Ses på mattan och Kakor och cocktails flyger fram i hög fart med rappa och sångbara melodier, ofta framförda unisont med altsax och antingen Rasmus Borgs piano eller Kristoffer Aleheds trombon. Adjö Köttfärspaj får en naturligtvis att tänka på Charles Mingus. I alla fall titelmässigt, rent musikaliskt förnimmer jag mer av Mingus i låtar som Frida stämplar in och nämnda Ses på mattan. I den förra finns även en tilltalande folkmusikkänsla. Som solist är Bogren Persson härligt ivrig, ibland studsar han fram mellan vändningarna i den avancerade rytmiken. I hans spel finns ett välgörande motstånd. Borg har ett helt annat temperament, mer avslappnad, och Alehed är bra på att skapa flytande rörelser i sina solon, även om jag ibland saknar lite skärpa. Martin Öhman driver på bra, men sticker inte ut. Synd är att Patric Thormans bas får sådan liten plats i ljudrummet. Som sammanhållande kraft är han mycket viktig för gruppen och han gör ett fint jobb.

Magnus Nygren

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(51323) [2]=> int(54707) [3]=> int(54787) [4]=> int(54735) [5]=> int(54382) [6]=> int(54715) [7]=> int(54541) [8]=> int(54731) [9]=> int(54790) [10]=> int(54566) [11]=> int(50803) }