Eva Kruse: New Legend

Prophone (Naxos)
Uwe Steinmetz as ss, Tjadina Wake-Walker oboe, Christian Jormin p, Eva Kruse b, Eric Schaefer dr. Inspelad i Göteborg i Mars 2020.

Albumtiteln är också namnet på den första kompositionen på Eva Kruses nya skiva. Hon har själv komponerat samtliga nummer utom ett. Det är utfört av Peter Liljeqvist och utgör också skivans sista nummer. Eva Kruse har uppmärksammats vid ett flertal tillfällen i hemlandet Tyskland. Två gånger har hon utsetts till årets basist och hon har även erövrat ett antal grammisar. Hennes basspel saknar varken dramatik eller dynamik. Istället anas en djupgående kraft och stabilitet som attraherar i hög grad. Hennes spel med stråke lägger bakgrunder där ett visst mått av sentiment dominerar. Som synes av instrumentsammansättningen så är det en inte helt vanlig kombination av blåsinstrument om utmärker gruppen. Saxofoner och oboe som i det här fallet klingar väl tillsammans. Uwe Steinmetz blåser sina saxofoner med en kraftig luftström som resulterar i breda, mättade tonföljder. När sopransaxen brukas, med sitt högre tonläge, närmar den sig den litet tunnare tonen som kännetecknar Tjadina Wake-Walkers oboesound. Båda spelar rörligt, melodiskt och erfaret. Oboeljudet höjer temperaturen ett antal grader och anger ett spänningsförlopp med en något ovanlig karaktär. Christian Jormins pianospel är om något även det i hög grad rörligt. Hans händer rör sig över större delen av klaviaturen. Något som resulterar i vackra, spänstiga klanger och snabba löpningar. Jormins musikaliska samröre med Kruses basspel och solon är ett antal snäpp utöver det vanliga. Vackert och insiktsfullt. Till detta måste Eric Schaefers fina, inkännande slagverkspel adderas. Han kommenterar och prickar in både hänsynsfullt och känsligt. Till följd av detta konstateras att Eva Kruses nya cd innehåller mycket intressant musik.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(8) { [0]=> int(54541) [1]=> int(50803) [2]=> int(54209) [3]=> int(54382) [4]=> int(51323) [5]=> int(54329) [6]=> int(54639) [7]=> int(54566) }