Woode Senior, Jimmy – pianist

24 oktober 1912– 28 mars 2005

WoodeSr-Jimmy-c-1960

Våren 1947 kom till Sverige trumslagaren Austin Coles amerikanska grupp The Harlem Madcaps, som engagerats av Folkparksstyrelsen för sommarturné. I OJ 6/47 presenterades dess pianist Jimmy Woode som ”Dizzy Gillespie-fantast”, och för många i Sverige blev hans pianospel den första kontakten med bebop-stilens tonspråk.

James Moseby Woode blev kvar i Sverige och framträdde bland annat på Nalen tillsammans med sångaren Nat Shell (som kallade sig Kosto Kilroy), gjorde skivor 1950 med Toots Thielemans och Zoot Sims, skymtade i några filmer, men var framför allt kringresande restaurangpianist och ledare för egna tillfälliga orkestrar.

Han arbetade också som musiklärare och bosatte sig så småningom i Borås, där han de sista åren bodde på ett vårdhem. Jimmy Woode var yngre bror till William Henri Woode (1909-94), på 1930-talet bland annat arrangör för Earl Hines orkester och medkompositör till kända swinglåtar som ”Rosetta”, Broadway”, ”Scuttlebutt” och ”Bumble bee stomp”.

 Basspelande sonen Jimmy (James Bryant) Woode Jr ( 1928-2005) spelade hos Duke Ellington 1955-59 och var därefter även han bosatt i Sverige en tid i sextiotalets början.