Bild2

Bird ekar i källaren

Bild2

Visst hörs det ekon från Charlie Parker när jag glider ner i Lunds Nations källare för att än en gång få uppleva en konsert, arrangerad av den livaktiga klubben Stardust – en förening som plägar att leverera jazz av allra yppersta kvalitet, och så även denna gång.

Bild3

I afton bjuds det på musik av en samling eminenta instrumentalister från vårt broderland i väster med saxofonissan Christina von Bülow som ”front figure”, uppbackad av ringrävarna, basist Jesper Lundgaard, pianist Sören Christiansen plus unge trumslagaren Andreas Svendsen – icke lastgammal, men han hanterade ändå batteriet med yttersta rutin, finess och lyhördhet.

Bild1

Christina besitter en glöd och en lyrisk talang och öser på med sin tadelfria teknik och intensiva känsla. Jesper fullföljer den danska basisttradititionen – som en gång startade med legenden Niels Henning Örsted Pedersen – och Lundgaard hanterar sitt instrument som vore det en mandolin: Han demonstrerar en fingerfärdighet som imponerar men som kanske blir lite för mycket av det goda – om jag får vara lite tjurig.

Bild5

 

Samma gäller för pianist Sören Christiansen, en dansk Oscar Peterson i kubik. Men det svänger! Bäst demonstrerat i ”The way You Look Tonight”, sicket otroligt ös! Klassiska balladen ”Tenderly” utförs, ovanligt nog, i valstempo och en annan evergreen, ”Star Eyes” tolkas med en slags karibiskt färgad rytm. Men aftonens mest magiska ögonblick var ändå när Christina trollade fram en tvärflöjt och trollband oss med sagolikt skönspel i en vacker ballad.

 

Bild4

Summa summarum: Ännu en höjdarafton på Stardust. Men den danska jazzmusiken hör ju också hemma i den absoluta världsklassen. Så är det, för det har jag bestämt.

Text: Per Wiken
Foto: Lasse Seger

Stardust Lund Fredag 22 november
Christina von Bülow altsax, Sören Christiansen piano, Jesper Lundgaard bas, Andreas Svendsen trummor

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(51323) [2]=> int(54541) [3]=> int(54787) [4]=> int(54639) [5]=> int(54566) [6]=> int(54715) [7]=> int(54707) [8]=> int(54735) [9]=> int(54382) [10]=> int(50803) [11]=> int(54790) }