Enders, Georg – pianist, kapellmästare, kompositör

20 januari 1898 – 17 april 1954

Enders

Georg Enders föddes i Kopits i Böhmen och kom 1925 till Sverige. Under några år arbetade han som biografmusiker men var sedan kapellmästare på Berns 1930–36.

Senare spelade han bland annat på Stadshuskällaren och under flera säsonger ledde han också orkestern på China-varietén. De sista åren av sitt liv skötte han dessutom Musiketablissemangens Förenings Engagemangsbyrå.

Enders gjorde sig även känd som schlagerkompositör och levererade många populära melodier till Ernst Rolf däribland ”Vad kvinnan vill”, ”Din vår är min vår” och ”I sjunde himlen”. Han skrev också musiken till Gösta Rybrants operett ”Hans kunglig höghet prins X”, en stor radiosuccé vid mitten av 1930-talet.

I boken ”Sveriges Musiker (Stockholm, 1944), ”utgiven till förmån för Svenska Musikerförbundets humanitära fond”, medverkade Enders med artikeln ”Den moderna dansmusikens genombrott” om ändrad musiksmak och jazzens etablering i Sverige decenniet efter första världskriget.