Hultqvist, Rolf – saxofonist, flöjtist

28 juli 1932 – 29 juni 1977

HultqvistRolf

Rolf Hultqvist växte upp i Stockholm och var en av de unga, begåvade musiker i kretsen kring pianisten Lasse Werner som i början av 1950-talet knöt an till bebop-stilen.

Som altsaxofonist medverkade han 1956 i Werners kvartett under ett halvårslångt engagemang i Tyskland, där man spelade på klubbar i anslutning till amerikanska militärbaser. Han medverkade också i olika mer eller mindre kortlivade orkestrar på restauranger och dansställen i Stockholm.

En var den kvintett som 1958–60 leddes av trumslagaren Gunnar ”Röjarn” Nyberg och där Hultqvist deltog tillsammans med gitarristen Kjell Norlén, pianisten Ingemar Westberg och basisten Kurt Lindgren. Hösten 1958 gjorde denna grupp, förstärkt med trumpetaren Jan Allan, en tio dagar lång turné i Sverige med Lee Konitz.

1959 ingick Hultqvist i Seymour Österwalls sista orkester och därefter turnerade han bland annat med dragspelaren Lill-Arne Söderberg. Under 1960-talet började han studera. Han hade då gått över till tenorsax och hade mest ströspelningar, exempelvis med gitarristen Kjell Norlén och i trumslagaren Sune Spångbergs improvisationsgrupp.