♥ Esbjörn Svensson Trio: Live in Gothenburg

ACT (Naxos)
Esbjörn Svensson p, Dan Berglund b, Magnus Öström dr. Insp. Göteborgs Konserthus, 10 oktober 2001.

År 2001 genomförde Esbjörn Svensson Trio med Dan Berglund och Magnus Öström en konsert i Göteborgs Konserthus, som Svensson senare beskrev som en av de bästa i bandets karriär. Nu släpps den tidigare outgivna inspelningen från konserten: expanderade, utforskande versioner av låtar hämtade från albumen From Gagarin’s Point of View (ACT, 1999) och Good Morning Susie Soho (ACT, 2000). Albumet rymmer även Bowling, en bluesig, Thelonious Monk-klingande låt som aldrig tidigare spelats in på skiva. Liveupptagningen rymmer allt det som gjorde e.s.t. till en så speciell och nyskapande jazztrio med ett helt eget sound.

Improvisationen fick alltid stor plats när e.s.t. spelade live. Redan här utforskade de nyfiket nya områden och tänjde på gränser för att finna de nyskapande, täta ljudbilderna som kom att bli byggstenarna i deras klangvärld. Grunden är akustisk men man använder sig av elektroniska effekter för att vidga den klassiska jazztrions uttrycksregister. Här finns det som vi kommit att förknippa med trion: svepande och fantasieggande tonföljder, meditativa och melankoliska klanger, det energiska sökandet som balanseras av den laddade, skira tystnaden och den mäktiga känslan av här och nu.

Varje ton från trion vävs ihop till ett slags symbiotiskt eko: lyhördheten är total. Trions styrka, förmågan att få det mest komplexa att lösas upp i det synbart enklaste, att använda sig av sin esprit i stunden ledde till att e.s.t. blev världsunika.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.