♥ Fredrik Nordström: Svensk Standard

El Dingo Records (Border)
Fredrik Nordström bs, ts, Palle Danielsson b, Fredrik Rundqvist dr. Insp. BAS Bandhagen, 27 februari 2019.

Svensk Standard är tredje albumet med saxofonisten Fredrik Nordström, basisten Palle Danielsson och batteristen Fredrik Rundqvist sedan trion bildades 2001. Den rutinerade gruppen bjuder denna gång på en nyansrik musikalisk resa med nytolkningar av alster signerade jazzgiganter som Jan Johansson, Lars Gullin och Börje Fredriksson, men även upphovsmakare som Alice Tegnér.

Stort samförstånd råder mellan dessa tre improvisatörer och trion förhåller sig tämligen fritt till de ursprungliga kompositionerna och tar sig an låtmaterialet med stor upptäckarglädje och öppenhet. Målet är att finna nya dimensioner i denna låtskatt – det är alltså ingen mainstreamjazz vi pratar om här. Stort utrymme för improvisation tillåts men man återkommer hela tiden till temat i melodin. Man lyckas väldigt bra: musiken skapar nya mönster med laddade kontraster och melodiskt skimrande kvalitéer där alla tre spelar en lika central roll. Nordström tar flest solon och alternerar smakfullt mellan tenoren och barytonen. Det gnistrande och sömlösa samspelet och den förtätade intensiteten fungerar allra bäst i Bröllopsvals, en jazzvals av saxofonisten Börje Fredriksson. Nordström spelar med extra stor pondus och glöd på sin tenor här och han lyckas fånga essensen i Fredrikssons tonala vokabulär. Danielsson, en klippa vid sin bas som alltid, är hela tiden närvarande med finurliga och följsamma inpass medan Rundqvist spelar ekonomiskt men samtidigt dynamiskt. Stark interaktion skapas också på en släpig, bluesig version av Jan Johanssons A + B, med en graciös tolkning av Lars Gullins klassiska ballad Kvarteret Orion samt ett fängslande arrangemang av Georg Riedels Sommar adjö.

Peps Persson sjöng på sin tid om Hög standard och skapade svensk reggaefeber – nu svarar Danielsson, Nordström och Rundqvist med Svensk Standard som sätter ribban högt för den samtida jazzen.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.