100 Club på fallrepet

Den anrika – uttrycket är helt rätt här – musikklubben 100 Club i London har ekonomiska problem och kommer att tvingas stänga vid årets slut om inget drastiskt inträffar.

 

45-procentiga hyreshöjningar och höjningar av i stort sett alla andra kostnader har bidragit till att göra klubbens situation ohållbar, uppger 100 Clubs direktör Jeff Horton på klubbens webbplats. Efter att ha gjort förluster på 100 000 pund över de senaste tre åren ser nu Jeff Horton ingen annan råd än att kasta in handduken. En räddning kan möjligen komma från sponsorer, insamlingar eller uppköp.

Det var Jeff Hortons far som startade 100 Club 1964, men ända sedan 1942 spelades det jazz i källarlokalen vid 100 Oxford Street.  På 50-talet blev den Humphrey Lyttelton Jazz Club och hade gäster som Louis Armstrong och Chris Barber. Men 1964 var storhetstiden för dixieland förbi, Roger Horton drog igång 100 Club, och The British Blues Explosion flyttade in, med namn som John Mayall och Alexis Korner, och många amerikanska blues och r&b-artister.

Den första punkfestivalen hölls här 21 september 1976, och då spelade bland andra de ännu så länge okända Sex Pistols och The Clash.

Det som utmärkt klubben har varit en vidsynt hållning vad gäller musiken. Idag frodas här klassisk jazz, neo swing, blues, rock, folkmusik och det mesta annat. Lokalen är stor och öppen, med en bar vid varje kortsida och enkelt möblerad. Men who cares? Här är det musiken som regerar.  

Det finns förstås en Facebook-grupp för Save The 100 Club.

 

Barney Kessel
Lee Konitz
Dr John with Club proprieter Roger Horton