12 000 fotografier doneras till Smithsonian

Duke Ellington och Billy Strayhorn 1940-1941

Familjen Schiedt donerade nyligen 12 000 fotografier av fotografen och historikern Duncan Schiedts samling till Smithsonians National Museum of American History. Samlingen är en historisk översikt av den amerikanska jazzscenen. Bilderna är både Schiedts egna och historiska bilder som han samlade på. Samlingen är en av de största fotoarkiven i jazzhistorien.

1939 börjar Schiedt att fotografera professionellt och fotografierna från samlingen spänner över en 70-årig tidsperiod. Count Basie, Louis Armstrong, Miles Davis, Thelonious Monk och flera andra storheter är med i samlingen. Bilderna skildrar jazzmusiker som gör sig redo inför spelningar, spontana jam sessions, konserter och festivaler. Fotografen Duncan Schiedt tog uteslutande bilder i svart/vitt och ville fånga de olika känslor som jazzmusiken framkallade; själva essensen. Samlingen berättar den kraftfulla, livliga och komplexa historien om jazz och utgör ett viktigt bidrag till den arkiverade samlingen på The American History Museum.

Billie Holiday med Red Allens band på Downbeat Club, Chicago 1943. I fotot med Holiday är: Red Allen, J.C. Higinbotham, Bennie Moten och Kenny Clark.

Duncan Schiedt var själv jazzpianist och kände många av jazzmusikerna som han poträtterade. Som jazzhistoriker och researcher skrev även Schiedt flera böcker och bidrog med material till Ken Burns tv-program Jazz.

Schiedts bilder har tidigare ställts ut vid, the Chicago Public Library, the Indianapolis Museum of Art och the Pensacola Art Museum.

Tommy Lindström