1250 gig på tio dagar i Köpenhamn

Copenhagen Jazz Festival, 3-12 juli, är nog den festival som ger flest öron vad de vill ha. Den som är nyfiken och vill höra mer, prova något annat än att bara upprepa samma melodi får således problem när den besöker festivalen. Andra festivaler kan kännas brokiga och hjärtslitande, då två favoriter spelar på olika scener samtidigt. I Köpenhamn är det problemet bara förnamnet. För här finns verkligen allt samtidigt och överallt (1250 gig på tio dagar på över 100 olika scener.)

På Höjbro Plads, mitt på ”Strøget” får tradjazzen fritt spelrum, flera gånger varje dag veckans alla tio dagar. Ute bland ”Kødboderna” i Slagthusområdet bakom Hovedbangården kan den som är nyfiken på oväntade resor och upplevelser i det innersta inre smyga in till ILK på 5e. Och soldyrkaren cyklar med fördel bort till storbandens danska Mecka i Kongens Have och gassar i gräset till toner från DR Big Band, A-Team och Jungle Orchestra m.fl.

Festivalen har alltså alla möjligheter och bara en förutsättning – cykel! För till fots tar allting allt för mycket tid. På cykel glider du lätt runt ”byen” på en kvart, från en Giant Jazz konsert i Den Kongelige Teatern till en annan på Islands Brygges Kulturhus, där jag i år måste välja mellan Jason Moran, Larry Graham & Grand Central Station, Bill Frisell, Yellowjackets eller Joshua Redman som där lirar med The Bad Plus.

Även utan upphettande musik från trumpetgeniet Ambrose Akinmusire, pianisten Vijay Iyer och uppstickaraltsaxofonisten Steve Lehman är det nästan för varmt för att njuta nere i Jazz House källare. Men lokalen har något magiskt, som gör att när musiken är på försvinner alla tankar på att det är för varmt. Kanske finns det kvar svalkande osynlig fukt från översvämningen 2011.

Och det är värt mödan att ge sig hit; Felix Kubin – den elektroniska musikens främsta underhållare är ett, ett är Fire! Orchestra som ger TVÅ föreställningar i JazzHouse. Här kan vi stanna upp i en kul notering; att Mats Gustafssons projekt kräver två kvällar för att tillfredställa danskarnas behov. Det börjar bli en god vana förGustafsson, vars tidigare projekt, The Cherry Thing, sålde ut JazzHouse på en kvart. Något få jazzmusiker fixar. Den som hamnar utanför blir dock inte utan god musik. I år växer JazzHouse ut på gatan där de bygger en gatuscen framför huset, där mängder av nya uppkomlingar pockar på uppmärksamhet.

”Byen” är verkligen smockfylld av god musik dessa tio dagar. Var helst du går, står eller helst cyklar, finns det något för varje öra att välja på. Vill du glida ner i en kanalbåt serveras det swing till vågorna och utsikten, vill du utsätta dig för nya överraskningar är kanske Harboe Bar eller Koncertkirken bästa tipsen, vid Blågårdsgade & Blågårdsplads, på Nørrebro.

För den som lockas av affischnamnen finns det också sådana att välja mellan. Eller vad sägs om Caetano Veloso och Gilberto Gil, Tony Bennett och Lady Gaga, Dr. John, Dianne Reeves, Brad Mehldau Trio, Salif Keita, Al Jarreau, Jamie Cullum, Savage Rose, Rhiannon Giddens, Michel Camilo, David Sanborn, Lizz Wright, Palle Mikkelborg, Gary Peacock, Joe Lovano, Kenny Barron, Kirk Lightsey, David Liebman, Kurt Elling, The Thing m.fl.

Bronson Månsson