2012 års Harry Arnold-stipendium till Lasse Lundström.

LasseLundstrom FotoMartinLavrod

2012 års Harry Arnold-stipendium går till basisten Lasse Lundström cch Stand By-stipendiet går till trumpetaren Björn Ingelstam.

Lasse Lundström tilldelas Harry Arnold-stipendiet med motiveringen: ” För osviklig känsla för jazzen i storband och i mindre grupper, stort musikaliskt engagemang, jazzmusik komposition och
ledarförmåga med humor”.

Björn Ingelstam tilldelas Stand By-stipendiet med motiveringen: ”För att med ungdomlig kraft från New Orleans till den modernare jazzen som solist, i egna och andra band, ge oss en tro på musikens framtid.”

Lasse Lundström är född 1955 i Västervik, men har sedan drygt tio år Malmö som utgångspunkt. Han började som trumpetare men sadlade om till basist. Sedan 1980 är han i huvudsak frilansmusiker med huvudinriktning på jazzmusik. Syns och hörs som musikalisk ledare för Öresound Big Band, finns med i Roger Berg Big Band.

Men han är även anlitad i mindre grupper med musiker som Bernt Rosengren, Jan Lundgren och Janne ”Loffe” Carlsson.

Bjorn-Ingelstam-Foto-Mattias-Nilsson

Helsingborgaren Björn Ingelstam, född 1990, är redan en mogen musiker med trumpet och flygelhorn som instrument. Louis Armstrong är ledstjärnan. Började som ”underbarn” redan vid 12 års ålder hos Papa Bue men har också utvecklats med modernare förebilder som Clark Terry, Dizzie Gillespie och Wynton Marsalis. Gästar som solist och med egna band jazzscenerna i Skandinavien och håller på att göra sig ett namn även ute i Europa. Han är också en duktig sångare.

Harry Arnold-sällskapet jobbar för att uppmärksamma och levandegöra musik i Harry Arnolds tradition. Sedan drygt 20 år delar man varje år också ut Harry Arnold-stipendiet. Stand Bystipendiet vänder sig till nästa generations jazzaktörer.

Stipendierna delas ut vid en konsert i Pildammarna i Malmö 7 augusti.

www.harryarnold.se