Allt stämde för Kafé och Östryd

HAYATIKAFE DENNISOSTRYD

Det är något visst med ”The Great American Songbook”. Visst, man har hört låtarna otaliga gånger, men med rätt sångsolister vid mikrofonen är det en upplevelse. Mer rätt än Hayati Kafé och Dennis Östryd kan det nästan inte bli. Finns sedan pianisten Martin Perk från Norrköping med blir det som grädde på moset!

Hayati, som kom till Sverige för 51 år sedan med den turkiska dans/showorkestern Ismet Seral, vårdar arvet väl efter Cole Porter, Gershwin och de andra giganterna. Här finns drag av Frank Sinatra, Tony Bennett, Fred Astaire och Mark Murphy. Hayati samsades denna gång med linköpingssonen Dennis Östryd vid solistmikrofonen och de verkade ha hjärtans roligt.

Hayati och Dennis ”umgicks” lekfullt och vänskapligt på scenen. Ibland sjöng de tillsammans, som i ”Sweet Lorraine” och ”I´ve got the world on a string”. Hayatis mer laydback stil passar fint tillsammans med Dennis Östryds mer distinkta jazzröst.

HAYATIKAFE MartinPerk

Flera gånger kommenterade Hayati norrköpingspianisten Martin Perk från Björn Dahlin Trio som kompade de två sångarna och i Hayatis hyllning till Chet Baker, ”My funny Valentine”, kunde Perk knyta ihop alla lösa trådar. Allt stämde! Han broderade fantasifull och kommenterade sig själv och knöt ihop och tog hem solot så att såväl Hayati som publiken kippade efter andan! Den killen skulle klara sig i vilket band som helst!

Nu har jag inte hört alla manliga jazzsångare i Sverige, men vid sidan av Claes Janson, Svante Thuresson och möjligen Hayati finns det förmodligen ingen bättre i landet. Gamle mästerbasisten Sture Nordin höll Dennis högt och Rune Öfwerman lär göra detsamma.

Från en numera sorgligt bortglömd CD, där Dennis medverkade tillsammans med bl.a. Monica Borrfors, Monica Zetterlund, Claes Janson och Östen Warnerbring, sjöng han här balladen ”My heart’s desire”. Det var första gången Dennis framfört den live, och man kan undra varför det skulle dröja så länge? Med Martin Perks piano bakom blev det magi på nytt! Dennis arbetar som gymnasielärare, men borde vara mer känd i jazz-Sverige.

Jag vill också puffa för Hayatis tolkning av ”Så nära som nu”, vilket är den svenska texten till Hoagy Carmichaels ”The nearness of you”. Olof Ernebo skrev den till Sonya Hedenbratt för en EP-platta som Sonya spelade in med Jan Johanssons trio 1962. Texten är en fullträff och Hayati jobbar nu på en CD med svenska texter där den ska vara med. Det blir en platta att se fram emot.

HAYATI-KAFE NiklasLIndblom

Jag har nämnt pianisten Perk i positiva ordalag, men jag skulle göra mig skyldig till tjänstefel om jag inte också berömde Norrköpingsbasisten Niklas Lindblom och kapellmästaren och trumslagaren Björn Dahlin. Den trion håller hög klass. Basisten Niklas Lindblom komp rakt igenom konserten men också hans inledande korus på ”You´re nobody till somebody loves you” där Niklas och Dennis inledde storartat. Tack för det!

Ännu en fin konsert av arrangerande Great Jazz Club.

Text & foto: Tor-Björn Lyrhed

Bibliotekets Hörsal, Linköping 10 mars 2013
Hayati Kafé – Dennis Östryd & Björn Dahlin Trio