Magnus Öström går mot ljuset

MagnusOstrom

Två år efter Thread of Life kommer nu Magnus Öström med sin andra skiva under eget namn. Titeln är Searching for Jupiter, och kvartetten bakom skivan inleder en turné på Fasching i morgon onsdag 11 april.

– Den nya skivan är kanske lite ljusare än Thread of Life, som var väldigt mörk till sin karaktär, konstaterar Magnus Öström när OJ når honom efter dagens repetitioner. Det är en intention som vuxit fram under arbetet, och det reflekterar nog att jag börjat hitta tillbaka till ljuset i tillvaron, och även om saknaden alltid finns där så lär man sig att leva med den,

Det är ju något av det som det Jupiter står för, som ljusets gud i den romerska mytologin, säger Magnus.

Arbetet med skivan började så sent som i höstas, och det har inte varit lång tid från ax till limpa.

– Det fanns redan ett par låtar som vi hade spelat live och jag kände att ”nu måste det bli av”. Jag var med på Stockholm Jazz Festival, och då hade jag i uppdrag att skriva ett beställningsverk. Det blev Searching for Jupiter. Sen har jag skrivit musik ända till inspelningen började i januari, så mixade vi i februari och så kom skivan nu i april.

Jupiter cover

I bandet finns som tidigare Andreas Hourdakis på gitarr och banjo och Thobias Gabrielsson på bas. Ny i gruppen är pianisten Daniel Karlsson, som ersatt Gustav Karlöf som har andra engagemang.

– Daniel hade varit med och vickat på några gig, och det hade känts väldigt bra. Han har en skön energi, och han ville vara med i bandet när jag frågade.

– För mig är det viktigt att alla som är med har en egen energi och en egen drivkraft att bidra med. Tack vare Daniel så har den här skivan blivit lite mer pianoorienterad och akustisk än den förra, där vi hade mer syntar.

Hur märks energin när ni jobbar tillsammans?

– Jag upplever det när folk är närvarande och har en intensitet och ett fokus i det man håller på med. Sen ska man kunna fokusera den här energin tillsammans och det är inte alltid så lätt! Det var en av e.s.t:s styrkor, men jag känner det i den här gruppen också, trots att vi inte spelat ihop så länge. Det finns en potential i bandet!

Vem är Mary Jane? (i Mary Jane Doesn’t Live Here Anymore)

– Alla har nog en Mary Jane som inte bor här längre. Hon står som en allmängiltig men ändå konkret symbol för någon man förlorat.

Jupiter inside

På en bild i konvolutet finns Magnus Öström framför en moraklocka som visar på fem i tolv. En tillfällighet?

– Det var en tillfällighet som blev en tanke. Det blev till en påminnelse att ta vara på tiden vi har, och kanske också att klockan på många sätt är fem i tolv för världen.

Det är alltså dags för releaseturné, och Magnus ser fram mot den och han är glad att han har möjlighet att göra den musik han vill.

– Nu är det som alltid spännande att se hur den tas emot.

Searching for Jupiter släpps i Norden i april och i övriga länder i augusti.

Turnéplan:

10/4 Stockholm Fasching
11/4 Visby Munkkällaren
12/4 Göteborg Nefertiti
13/4 Lund Mejeriet
16/4 Malmö Palladium