32:a upplagan av Bangen Jazz & Blues Festival i Sandviken

Text: Patrik Sandberg

Den 29 juni drar den 32:a upplagan av Bangen Jazz & Blues Festival igång och pågår fram till den 2 juli.

Med Bangen Jazz & Blues 2023 har festivalen jobbat efter att komponera en intressant mix av internationella och nationella artister. Festivalen värnar om det traditionella samtidigt som festivalen blickar framåt mot det stora flödet av ung begåvad musik. Årets festival öppnas med en konsert, denna gång i Kanalgården. Sedan fortsätter den på torsdagkväll med Kulturscen i Kulturcentrum och inleder helgen på stora scenen i festivaltältet i Stadsparken som brukligt med Sandviken Big Band och gästartister. Lördagen inleds  med GUBB, länets fantastiska ungdoms-storband. Festivalen avslutas på söndagen med barn och familjeföreställning.

Bland övriga medverkande märks namn som Lena Willemark / Jonas Knutsson / Mats Öberg, Ellen Andrea Wang, GUBB med Mathias Ståhl, Ale Möller/Knut Reiersrud/ Duke Ellington Sound of Love, Christina von Bülow / Claes Janson, Eric Gadd, Stockholm Hot Seven, The Blue Benders, Sandviken BB med Bengan Janson och Gunnars Änglar m fl.

Förra årets gästades Sandviken Big Band av saxofonisten Bob Mintzer från Yellowjackets, i år spelar storbandet under festivalen bland annat  ihop med Gunnars Änglar?

-Sandviken Big Band gjorde 1984 och -85 ett par bejublade turnéer med sånggruppen Gals & Pals.  Medlemmar i GaP var då Lena Willemark, Monika Dominique, Kerstin Bagge, och på herrsidan Svante Thuresson, Lasse Bagge och Bosse Andersson. Eftersom alla hemmakonserter i Sandviken bandas så spelades även avslutningskonserten in. 2011 fick jag kontakt med Bosse Andersson som berättade att han hittat en del olika live inspelningar med sånggruppen och att det fanns planer på att producera en CD. Han undrade då om vi hade någon inspelning bevarad från vårt möte 1984 och om vi var intressereade av att bidra med några låtar från Sandviken. Det var vi naturligtvis så taperna skickades till Stockholm. Det visade sig att ljudkvaliten från konserten i Sandviken var god plus bandet och sånggruppen i högform berättar festivalens ordförande Åke Björänge.

-2012 kom CDn Gals & Pals med 15 låtar som var liveinspelade. 8 av skivans 15 låtar är från konserten i Sandviken 1984. Jag hade dock funderingar på hur man kunde få detta fina musikaliska arv att leva vidare. Nu har jag en dotter Lisa Björänge som är medlem i en sånggrupp som heter Gunnars Änglar. De har gjort en del konserter då de har hyllat Hasse & Tage och även då nosat på lite av Gals & Pals repertoar. Eftersom inga arrangemang av Lasse Bagge fanns hos oss i Sandviken så tog jag kontakt med Calle Bagge, Lasses son, och berättade om mina planer. Han berättade att det fanns 2 stora papperskassar i en garderob som jag gärna fick disponera om jag lovade att sortera allt och även skriva till stämmor som fattades. Sagt och gjort. Jag fick så småningom till en fin repertoar som vi provade vid några konserter tillsammans med Gunnars Änglar. Publiken var lyriska över att få höra dessa örhängen igen, så vi bestämde att varför inte inleda Bangen 2023 med en hyllning till Gals & Pals.  Medlemmar i sånggruppen är Anna-Karin Westerlund, Lisa Björänge, Maria Holmström, Jacob Alm och Martin Åsander.

Bangens program i sin helhet: https://bangen.se/

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54880) [2]=> int(54731) [3]=> int(54790) [4]=> int(54382) [5]=> int(50803) [6]=> int(54566) [7]=> int(54735) [8]=> int(54968) [9]=> int(55149) [10]=> int(51323) }