Naoko Sakata: Dancing Spirits

 

Naoko Sakata

Dancing Spirits

Pomperipossa Records ( pomperipossarecords.com)

Naoko Sakata p. Insp. Annedalskyrkan, Göteborg 19 augusti, 2020.

Naoko Sakata försätter mig direkt i en ödesmättad sinnesstämning. Den inledande improvisationen påminner mig om Chopins sorgmarsch. Kanske är vi extra känsliga för stämningar just nu när vi har levt ett år i en pandemi. Påminner mig att det är på dagen ett år sedan som jag hörde Naoko Sakata live. För övrigt sista livekonserten innan allt stängdes ner. Det var på Teaterstudio Ledermann i Stockholm och Women´s International Jazz Festival.

Vädret utanför mitt fönster är varierande. Sol, snö, sol igen, regn… Och Naokos improvisationer tar mig med på en resa som illustrerar det växlande vädret och året som förflutit.

Efter den inledande, lite olycksbådande, stämningen ljusnar det. Blir skirt och poetiskt, innan det mörknar igen. En frenetisk energi i anslaget med urkraft öppnar en avgrund. Men ljuset sipprar in och ger oss hopp. Mörka moln hotar, regnet studsar men ljuset tränger snart igenom. Glittrar.

Och så fortsätter resan. Illustrerar det lynniga och omväxlande vädret i skogen utanför.  Landar i allvar, eftertanke, lugn och tillförsikt.

Naoko Sakata kommer från Japan men har levt i Göteborg i många år nu. Albumet Dancing Spirits består av sju improvisationer, spelade av Naoko Sakata på en Steinwayflygel i Annedalskyrkan i Göteborg på kvällen fram till midnatt den 18:e och 19:e augusti 2020.

Musiken i albumet är från andra inspelningsdagen. Första dagen användes mycket till att lyssna in kyrkorummet, testa den ultimata mikrofonplaceringen och bästa delen av kyrkan att placera flygeln och sitta och spela. Enbart i sällskap med maken samt ljudteknikern och gode vännen Filip Leyman.  Naoko beskriver själv att improvisationerna kommer direkt till henne, där i stunden. Att det är ett mysterium även för henne.  Hon upptäckte när hon spelade in förra albumet med improvisationer, Inner Planets, att ju längre tid hon improviserade, desto mer kändes det som att musiken bara kom flödande och att energin växte successivt. Och det var ingen slump att hon ville spela in just i augusti eftersom det är hennes födelsemånad och hon var nyfiken på vad som skulle hända med energierna i luften. Denna gång var det ett idealljud och tillsammans med dessa två människor kände Naoko sig trygg och säker och kunde improvisera fullt ut.

Resultatet är imponerande. Hör inga upprepningar, inga billiga tricks, inga floskler. Och ingen tvekan att Naoko Sakata är både tekniskt skicklig, intuitiv, fantasifull och inkännande. Och som solopianist, utan övriga i Naoko Sakata Trio, upplever jag att hon blommar ut och kommer helt till sin rätt som den mångfacetterade musikant hon är.

Vi kan tacka pianisten Bobo Stenson för att vi får ha Naoko Sakata här. Det var när hon hörde hans musik som hon bestämde sig för att det var i Sverige hon vill studera och fördjupa sig. ”Jag kände mig så när då jag hörde Bobo Stensons musik”, berättar hon för mig. Vet inte hur den letade sig till hennes öron i Japan, men tackar för att den hittade dit.

Marie Vesterholm

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.