Avishai Cohen i samarbete med Göteborgssymfonikerna

Inför sin 50-årsdag i fjol var planen att israeliska basisten Avishai Cohen skulle ge sig ut på en aldrig tidigare skådad världsturné, 50 konserter i 50 olika länder. Målet var att med sin musik förena människor och skilda kulturer.

På grund av pandemin genomfördes dock endast ett fåtal av de planerade konserterna under rigorösa former. Premiären kunde dock genomföras och ägde rum i Göteborg på ett slutsålt Göteborgs Konserthus i slutet av januari förra året.  Konserten spelades in och har nu resulterat i albumet Two Roses (release 16 april) utgiven på den franska etiketten Naive (distribution  Naxos).

JAZZ:s Patrik Sandberg fick en pratstund med världsstjärnan via ZOOM:

Hur många av de planerade konserterna gick att genomföra? – Jag slutförde endast fyra shower innan den första vågpandemin stoppade vår vidare framfart i mars 2020, inklusive de underbara dagarna tillsammans med GSO i januari. Men jag lyckades slutföra flera andra liveshower i september, oktober och november med min trio i Europa, under extremt begränsade former i Polen, Tjeckien, Österrike, Bulgarien, Turkiet och Tyskland. Så totalt sett hade jag turen att i alla fall kunna genomföra totalt 10 av de 50 inplanerade konserterna.

Idén till 50/50 projektet kom från din manager?
-Ja min manager kom med den ursprungliga idén och vi räknade tillsammans ut vad som skulle fungera bäst, eftersom vi alla vet att de bästa planerna inte alltid går att genomföra, oavsett allt arbete och energi som kommer in från så många så det hela resulterade  i ett globalt schema i en global pandemi.

Vilka låtar var roligast att framföra ihop med GSO, och vilka är du mest nöjd med?

-Jag är överlag mycket stolt och nöjd med slutresultatet, av många anledningar, det har varit  en av det mest fantastiska projekt och inspelningar hittills under min karriär för mig, ett ’livsprojekt’, det speglar var jag är och var jag har varit, det speglar verkligen arbetet med mina kompositioner under många år. Att höra: Seven Seas, Morenika och Emotional Storm and Song for my Brother och de nya låtarna i denna konfiguration var fantastiskt inspirerande. Jag är särskilt nöjd med arrangemangen, att integrera min trio med orkester, det har varit en dynamisk och själfull process för mig och jag kände stor tillit att jobba med dessa proffs. Det är ett projekt som har utvecklats i mitt sinne i över tio år, det tog långt tid att bygga.

Du har arbetat ihop med ljudteknikern och musikern Lars Nilson och Nilento under många, många år som även är involverad på Two Roses?  Hur var din upplevelse att jobba med blåsare som Anders Hagberg (flöjt, horn) och Björn Samuelsson (trombon) vilka du jobbade ihop med på 2019 års Arvoles?

-Lars är en gåva och en gigant på det han gör, han är en underbar person, så professionell och vi har verkligen vuxit ihop, ingen annan person hade varit bättre för mig för ett sådant här projekt än just Lars. Sverige är en bra plats för mig av många anledningar sedan mitt första framträdande i Stockholm runt 2005. Det finns en sådan stor resurs och talang bland musiker i Sverige, allt förknippat med Sverige är uteslutande positivt. Det har varit väldigt givande att jobba med Anders och Björn och nu med Alex Hanson som var dirigent på livealbumet. Jag har ju alltid inkluderat blåslinjer i min musik och mina kompositioner, från mina första dagar i NYC och på mitt första album Adama (Stretch Records, 1998)

En av vår livstids största jazzgenier Chick Corea som du jobbat med gick bort nyligen. Vilka är dina finaste minnen och vad var det det viktigaste du lärde dig av honom?

-Chick var som en pappa för mig, vi var mycket tight anslutna musikaliskt i lite mer än 6 år, han gav en tidig tilltro till mitt spel och min musik, så till den grad att han ville producera mina första 3 album från 1998 – 2000 på sin etikett Stretch Records. Jag saknar honom varje dag och det känns fortfarande svårt att hantera denna förlust, vi har alltid haft en tät kontakt genom åren. Jag lärde mig så mycket av honom, han var alltid älskvärd, gav och lärde mig hur man förmedlar sin musik tillsammans med publiken. Han lärde mig också hur jag ska vara som bandledare på flera olika plan, Chick kommer för alltid att vara närvarande för mig. En riktig gentleman och inspirator för mig och tusentals. Ja ett musikgeni, det var verkligen en ynnest att få lära känna honom och tillbringa så mycket tid med honom som jag ändå fick.

Andra projekt eller sidoprojekt som är planerade för framtiden?

-Under det senaste året har jag spelat in och skapat ny musik och även skrivit ny musik för film. Jag är för närvarande djupt inne i en specifik film som jag skriver partituren till en vacker och hård livshistoria baserad i Mellanöstern. Som som många andra musiker hoppas jag att vi kan börja turnera och uppträda snart för mina fans och en väldigt levande publik, det känns som det var så länge sedan nu…… Det finns inga ytterligare planer på att utveckla 50/50-projektet för ett kommande år, men vi är för närvarande i samtal och delar idéer med Göterborgs Symfonikerna för att turnera igen med projektet och musiken 2022 och 2023 när vi hoppas återvända till Göteborg och norra Europa för att slutföra en betydande turné med musiken och Two Roses-repertoaren där även nyskriven musik är planerad att ingå.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.