55: e upplagan av Umeå Jazz Festival igång

Text: Patrik Sandberg Foto: Gustav Karlsson Frost

Kreativitet, tradition, nyfikenhet och tillgänglighet är nyckelord när den 55:e upplagan av Umeå Jazzfestival äger rum mellan den 25-28 oktober. Bland artisterna märks namn som Hamid Drake, Marilyn Mazurs Shamania, Fire! Orchestra, Sirintip, Mats Öberg, Kristin Amparo, Nils Landgren Funk Unit, Verneri Pohjola och Amanda Ginsburg. JAZZ kände festivalchefen och konstnärliga ledaren, saxofonisten Jonas Knutsson på pulsen inför festen i Umeå.

Vad kan vi förvänta oss årets upplaga Jonas? Har det varit ett speciellt tänk kring bokningarna i år?

-Jag har försökt boka bra musik i ett varierat program. Balansera internationellt, nationellt och lokalt. Tänka på olika åldersgrupper, etnicitet, genus. Vi har i år tänkt prova några nya grepp som tex Jazzyoga, livejazzquiz, 1+1+1 som är en möjlighet för publiken att få en unik personlig upplevelse av improviserad musik i 1 minut, vi kommer att ha ett samtal om blåsmusikens framtid med medlemmar från KMA, Hyllningar av saknade musiker som Alice Coltrane och Berndt Egerbladh, poesi, techno från Berghain och Montpellier, Blues, Funk, Fire! och Storband. Vi är laddade helt enkelt.

Vilken målgrupp vill ni nå, hur jobbar ni för att nå den unga publiken?

-Programmet är viktigt. Vi vill nå en bredare publik och tänker mycket på hur vi ska nå unga människor så klart. Vi satsar på att sprida information och att rekrytera volontärer från universitetet tex. Vi gör konsert med elever från Midgårdsskolan samt workshops. Vi presenterar vinnarna från Blue House Jazz, Framnäs folkhögskola, och en ensemble från Lilla Akademien i Stockholm, Barnens Jazzfestival med familjen Svängsson osv.

Har du något bollplank nu när den tidigare, mångåriga festivalchefen Lennart Strömbäck avslutat sitt uppdrag?

-Bollplank är viktigt och jag är mycket glad att Helena Karlsson har gått in som projektledare. Hon är en fantastisk person med stor erfarenhet av projektledning Inom kultursektorn och är själv trombonist och sångare. Vi jobbar tätt ihop med hela Umeå Folkets Hus och vår reklambyrå. Sen finns alltid Lennart Strömbäck där som vår Ustad, som man säger i Indien. Med erfarenheten som han generöst delar med sitt stora hjärta. Jag har ju levt som turnerande musiker sen 15 års åldern så jag har ju vid det här laget ett stort antal vänner inom musiken spridda över världen som också kan fungera som bollplank. Sen icke att förglömma alla förfrågningar, tips och goda råd som dagligen kommer in från kända och okända personer.

Vilken akt ser du själv fram emot och kommer du själv spela på festivalen?  Ni har andra samarbetspartners vad jag förstått?

-Jag ser verkligen fram emot att höra den magiske trumslagaren Hamid Drake i projektet TURIYA där dom hedrar minnet av harpisten, pianisten, författaren Alice Coltrane. Ett jättebra band med dansaren/spoken wordartisten Ndoho Ange. Själv kommer jag att spela med electronicatrion New Orbits och sångerskan/yogaledaren Lisa Lestander.

Umeå folkets Hus är numera huvudman för festivalen. Konserten med Verneri Pohjola sker i samarbete med Sweden Festivals. Jazzyogan sker i samarbete med Umefolk. Framledes ser jag fram emot samarbeten med Stockholm Jazz Festival och Tampere Jazz Happening som ligger ungefär under samma tidsperiod.

Jazzen är ju själens ljud. Den hjälper oss att känna frihet och hopp inför framtiden. En slags befrielse som vi alla behöver i denna galna tid vi befinner oss i.

Patrik Sandberg

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54541) [1]=> int(54880) [2]=> int(54639) [3]=> int(50803) [4]=> int(51323) [5]=> int(54878) [6]=> int(54735) [7]=> int(54731) [8]=> int(54382) [9]=> int(54790) [10]=> int(54787) [11]=> int(54707) [12]=> int(54566) [13]=> int(54715) }