Agnes Persson: In Collaboration With Flowers

Agnes Persson

In collaboration with flowers

Havtorn Records (havtornrecords.com)

Agnes Persson g, Simon Pehrson Balvig as, Konrad Agnas dr, perc, August Eriksson b, Elin Forkelid, Tobias Wiklund kornett. Insp. Studio Mälarhöjden Social Club 2020.

Gitarristen Agnes Persson, fortfarande elev på Musikhögskolan i Stockholm, debuterar med ett moget och genomarbetat album. Att det är lite svårfångat, med intrikata arrangemang som gör gränsen mellan det skrivna och det improviserade flytande, ska inte ses som kritik men betyder att det inte genast öppnar upp sig. Men ger man bara musiken lite tid så har dess lite skeva meloditeman en tendens att sätta sig på hjärnan. En morgon vaknade jag upp med det knixiga temat till Oh What A Lovely Day i huvudet. Det var lite otippat.

Såväl nämnda låt som albumets resterande sju spår blickar ganska långt bak i jazzhistorien. Kanske att man kan beskriva det som en uppdaterad sammanslagning av cool jazz och bebop?

Agnes Persson mjuka ton och lite loja sätt att formulera sina solon är symptomatiskt för helheten. Det är som att hon fått alla att sitta ner, eller halvligga, för att inte musiken ska forceras fram. Det är på gott och ont, jag kan gilla att det är laidback men ett kontrastrikare utspel skulle skapa en mer dynamisk helhet.

Även om det framför allt är kompositionerna och arrangemangen som får den här mycket lovande debuten att kliva ut lite extra mycket i den svenska jazzutgivningen så finns det gott om goda soloinsatser. Såväl av Agnes Persson själv och altsaxofonisten Simon Pehrson Balvig som gästande Elin Forkelid på tenor och Tobias Wiklund på kornett.

Dan Backman 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.