Alica Babs prisad för sin gärning i jazzen

AliceBabs1999 LasseSeger

I förra veckan kunde Alice Babs ta emot sitt hederspris för ”Lifetime Achievement” vid en körkonsert I Uppenbarelsekyrkan i Saltsjöbaden, hennes hemort sedan många år.

Svensk Jazz representant Christer Eklund fanns på plats för att gratulera och hedra Alice Babs för hennes enastående och livslånga insatser för jazzen som musik- och konstform.

Priset består av en glasskulptur, signerad Mats Jonasson, plus ett diplom där man bl.a. kan läsa ett citat av Alice’s legendariske samarbetspartner – Duke Ellington: ”Alice Babs is probably the most unique artist I know.”

Det var en genuint överraskad och mycket glad Alice som i sitt tacktal avslöjade att detta var hennes första utmärkelse inom jazzen, och hon hann också med att berätta några anekdoter från konserter och inspelningar med Ellington, Mills Brothers och Louis Armstrong.

Hela motiveringen:

Alice Babs Sjöblom, född Nilsson behöver egentligen ingen närmare presentation! Hon slog igenom i filmen “Swing it Magistern” 1940 och blev då känd som Sveriges första jazzsångerska. Men hon hade även dessförinnan låtit höra om sig i skilda sammanhang, bl.a med Nisse Linds Hot trio
Tillsammans med Svend Asmussen och Ulrik Neumann bildade hon 1958 den vokala Jazztrion SweDanes. Under deras turné i USA 1961 kom Alice, att nå världsrykte och framträdde i bl.a flera TV-shower.

1963 började hon samarbeta med Duke Ellington, som skrev den andra och tredje av sina “ Sacred Concerts” speciellt för henne. Duke ansåg om henne/citat: “ Alice Babs, is probably the most unique artist I know”! Alice hade även ett nära och mångårigt samarbete med både Charlie Norman och Povel Ramel. Alice Babs utnämndes till hovsångerska 1972 och blev 1974 ledamot av Musikaliska Akademien.

Hon har varit och är fortfarande en förebild för många jazzsångerskor av yngre årgång och har satt sin prägel genom sin personliga röst, som många försökt, men inte kunnat efterlikna. Hennes samarbete med Duke Ellington och Swe Danes är pärlor för eftervärlden!