Altsaxofonisten och klarinettisten Klas Lindqvist tilldelas årets Phontastic-stipendium

Foto: Sophia Wahlby

Altsaxofonisten och klarinettisten Klas Lindqvist tilldelas årets Phontastic-stipendium. Prissumman är på 25.000 kronor.

Stipendiet  ska gå till en jazz­musiker som ännu inte fyllt 50 år och som verkar i skivbolaget Phontastics anda och  delas i år ut för tredje gången. Tidigare stipendiater är Daniel Tilling (2021) och  Amanda Sedgwick (2020).

Motiveringen lyder:Altsaxofonisten, klarinettisten, arrangören och kompositören – har en djup insikt och kunskap om den tradition som präglade skivbolaget Phontastics utgivning. Han har även en förmåga att lekande lätt uttrycka sig i såväl äldre jazzstil som i moderna jazzmusikaliska sammanhang. Klas Lindquists musikgärning präglas av såväl musikalisk intelligens som ett starkt känslomässigt uttryck. Allt i den anda som präglade Anders R. Öhmans utgivning på skivbolaget Phontastic.”

Stipendiet delades ut i samband med en konsert med Stockholm Swing All Stars  i Västerås Konserthus den 27 september.

Skivbolaget Phontastic grundades år 1975 av advokat Anders R. Öhman (1925–2020) som bl.a. ägnade jazzmusiken stor omsorg och som under ett drygt kvartssekel (1949-1977) var jazzrecensent i Orkester Journalen och Svenska Dagbladet. Han var även medlem i Musikaliska Akademien sedan 1984 och dess preses 1989-1998, men också aktiv och ledamot i flera andra kulturella sammanhang.

Stipendiet delas ut av Anders R. Öhmans Phontastic-stiftelse vars styrelse består av Anders R. Öhmans döttrar Suzanne Öhman och Elisabeth Öhman samt jazz­musikerna: saxofonisten John Högman, tillika systerson till Anders R. Öhman, basisten Hans Backenroth och pianisten och trombonisten Ulf Johansson Werre.

Patrik Sandberg

Fakta

Altsaxofonisten och klarinettisten Klas Lindqvist tilldelas årets Phontastic-stipendium
Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser