Amanda Ginsburg årets Olle Adolphson-stipendiat

Foto: Samuel Andersson

27-åriga jazzsångerskan Amanda Ginsburg får årets Olle Adolphson stipendium på 25 000 kronor. Stipendiet har delats ut sedan 2007. Amanda Ginsburg är uppvuxen i ett musikaliskt hem och är utbildad på Musikhögskolan i Stockholm, där hon tog sin examen 2014. Där lärde hon också känna de musiker som bildat hennes fasta grupp: pianisten Filip Ekestubbe, basisten Ludvig Eriksson, trummisen Ludwig Gustavsson och tenorsaxofonisten/klarinettisten Joel Karlsson. I februari tidigare i år så släppte hon sin debutskiva Jag har funderat på en sak på bolaget Ladybird. Trombonisten Nisse Landgren gästar på skivan. I höstas nominerades hon i kategorin Årets Nykomling under P2:s Jazzkattengala.

Juryn motiverar sitt val av pristagare så här: Inte sedan Monica Zetterlund har jazz på svenska låtit så chosefri och självklar som när Amanda sjunger.
OJ:s Patrik Sandberg fick en pratstund med sångerskan.
Grattis till stipendiet!
– Stort tack!
Vad har Olle Adolphson betytt för dig och vad ska du göra för prispengarna?
– För mig är Olle Adolphson en underbar berättare med en förmåga att skapa så vackra och enkla melodier. Vilken enorm skatt av sånger han har gett oss. Att få det här stipendiet betyder såklart oerhört mycket för mig. Att känna att det finns människor där ute som hör mig och tror på mig. Det ger en enorm inspiration att fortsätta. Prispengarna ska absolut främst gå till min musikaliska utveckling och så kommer de ju ge mig lite ekonomisk sinnesro så jag kan lägga mer tid på att skriva mer musik.
Hur arbetade du fram låtarna på din debutskiva? Har du skrivit allt materialet själv?
– Jag har arbetat fram materialet mycket själv, alla texter och melodier utom låten Yaqui är mina. Jag kommer alltid med ett utkast till bandet och sen utvecklas låtarna naturligtvis med dem under repetitioner, särskilt Filip Ekestubbe står för många arrangemang. Låten En kväll i september har jag och Filip skrivit ihop, jag kom med en idé för en låt och vi utvecklade det musikaliska ihop, texten skrev jag själv.
Du har hämtat inspiration från Monica Zetterlunds samarbeten med Hasse & Tage vad jag förstår. På vilket sätt? Andra inspirationskällor?
– Jag skulle säga att jag vill förvalta den andan Monicas själv skapade och de olika samarbeten hon hade. Hasse och Tage men även Beppe Wolgers med många fler hade en förmåga att alltid ha glimten i ögat även när man pratar om allvarliga teman. Utöver det är jag i min sångstil mycket inspirerad av Ella Fitzgerald, Veronica Maggio, Bo Sundström och Frank Sinatra. Rent låtskrivartekniskt är jag starkt influerad av en singer-songwriter, gitarrist och jazzsångare som heter Andy Fite. Jag började som hans elev men med tiden har vi blivit goda vänner och har ett mycket roligt musikaliskt samarbete med hans musik. Han är en genial låtskrivare och jag har lärt mig så mycket från honom. Det mest konkreta jag influerats av är att alltid skriva melodin och texten så som jag skulle säga den, att alltid vara trogen meningens betoning.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.