Amanda Ginsburg Grammisvinnare

Ikväll offentliggjordes att sångerskan, kompositören Amanda Ginsburg kammade hem en Grammis i jazzkategorin för sin skiva I det lilla händer det mesta (Ladybird/Naxos). Grammisen är Ginsburgs andra, hon segrade 2019 med sin debutskiva Jag har funderat på en sak (Ladybird/Naxos) i samma kategori. Övriga nominerade var Rymden med Space Sailors (Jazzland), Ellen Andersson: You Should Have Told Me (Prophone Records), Hederosgruppen: Storstrejk (Diesel) och JH3-Jari Haapalainen Trio :Fusion Forever (Adrian Recordings)

Stort grattis Amanda! Din andra grammis!
– Ja tusen tack, jag blev enormt chockad. Jag menar med det sällskapet, Rymden, Hederosgruppen, Ellen Andersson och JH3 så var jag fullkomligt övertygad om att det inte var min tur denna gång utan var bara så hedrad och nöjd över nomineringen. Jag tänkte i och för sig precis så 2019 när jag tilldelades min första grammis med det fina sällskap jag var i då.

Du fick ett rejält genombrott med debutalbumet Jag har funderat på en sak (Ladybird/Naxos) 2018. Känner du att ditt sjävlförtroende växt sedan dess? Debutalbumet och ditt senaste album ligger väldigt nära varandra stilmässigt?

-Ja precis, jag tycker nog inte att det är så stor skillnad på de två albumen rent konceptuellt. Jag kände att jag hade mer att säga i samma anda. Självförtroendet vet jag inte om det har vuxit men erfarenheten har det definitivt. Det är samma grundband på denna som den förra. På Jag har funderat på en sak skrev jag mer själv men på uppföljaren har jag samarbetat mer med Filip Ekestubbe men också Andy Fite och lite med min syster Sofie Sörman (text för Danny’s dröm, som hon är med och sjunger på)

– När jag intervjuade dig strax efter att du tilldelades din första Grammis 2019 så undrade jag vilken din största utmaning skulle bli. Om jag ställer samma fråga nu två år senare vad svarar du då?

-Ja då var jag nog precis som nu häpen över att få en Grammis för mitt första album. Det är lätt att få skrivkramp för mindre saker. Så det gäller väl att utgå från samma förutsättningslösa läge som jag hade med den första skivan, det är också något jag verkligen återgått till i arbetet med denna nästa. Att vara bjussig med musiken och leka genom processen. Samtidigt som nog alla som skapat ett album vet att det inte är någon lek alls utan det i slutändan är envisheten som tar en i mål. Ja då var jag nog precis som nu häpen över att få en grammis för mitt första album. Det är lätt att få skrivkramp för mindre saker. Så det gäller väl att utgå från samma förutsättningslösa läge som jag hade med den första skivan, det är också något jag verkligen återgått till i arbetet med denna nästa. Att vara bjussig med musiken och leka genom processen. Samtidigt som nog alla som skapat ett album vet att det inte är någon lek alls utan det i slutändan är envisheten som tar en i mål.

Vad tror du själv du slår an för nerv bland dina lyssnare och fans?

-Jag vill och försöker verkligen vara genuin och direkt i mitt uttryck och jag inbillar mig att det är det som når fram och slår an något hos lyssnaren. Det är helt otroligt att få uppleva detta, att en får vara med om så mycket genom musiken.

Blir det något firande och vad ligger i loopen frampå?
– Nu känner jag att jag måste få fira att jag faktiskt kammade hem en Grammis ordentligt. Också som en del i att bearbeta detta, för det kommer jag behöva göra. Mina vänner har varit på mig för att de inte tycker att jag firade den första ordentligt så ja, nu får vi ta och fira de båda två Grammisarna då. Något utomhusfirande blir det alltså!
Jag är himla glad för alla de som varit med i processen med skivan. Den hade ju inte varit det den är utan just deras insats och expertis. Precis härnäst blir det Nationaldagsfirande från Skansen på söndag då jag har äran att medverka. Sen är det en del spelningar bokade under sommaren och hösten så det är väl bara att hoppas på att smittan fortsätter gå ner så vi musiker kan få börja jobba ordentligt igen. Jag och Filip Ekestube spelar in lite standards och släpper snart en andra av 3. Sen har jag spelat in med Andy Fite också så det ska väl slutföras och ta sig ut. Vi spelar på fina Folkets Hus i Älmhult redan nu den 9:e juni. Det blir alldeles underbart! Det går ett glädjerus i kroppen varje gång jag tänker på att vi ska få musicera tillsammans och även liksom spela ”på” publiken. Att få interagera med publiken är en så fin del av yrket för mig!

Känner du att du vill ut med din musik internationellt?

-Jag känner att jag inte riktigt hunnit med att tänka på det internationella. Varit så fokuserad på att etablera mig bredare i Sverige. Men det är dags att komma ut mer i Norden nu tycker jag.

Hur har den tunga pandemin påverkat dig i din kreativa process och mentalt?

-Jag känner att jag blir jätteinspirerad av det, enligt mig, hoppfulla läget vi befinner oss i nu. Det är väl naivt av mig att tro att vi faktiskt börjar ana ljuset i tunneln nu men då får jag väl vara naiv. Jag är en optimist! Som många andra har jag insett vikten av ledig tid. Jag hade en otroligt skön sommar förra året. Men det har inte varit en kreativ tid för mig, jag har knappt skrivit en enda låt. Pandemin har helt enkelt varit oinspirerande och framför allt sugit ur mycket av min motivation. Vi får hoppas att pandemin avtar och att det vänder åt rätt håll nu!

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.