Amanda Sedgwick tilldelas nyinstiftat stipendium

Foto: Hans Backenroth

Saxofonisten Amanda Sedgwick tilldelas ett nyinstiftat stipendium på 25000 kr – Anders R Öhman Phontastic Stipendium.

Stipendiet är uppkallat och instiftat tillsammans med Anders R Öhman som gick bort i våras 94 år gammal.

Anders R Öhman var mångårig medarbetare i Orkesterjournalen, advokat, medlem av Kungliga musikaliska akademien tillika dess preses 1989-1998 och ledamot i flera andra kulturella sammanslutningar, och brann för svensk jazz.

På 70-talet grundade han också skivbolaget Phontastic som gav ut  jazzinspelningar med bland andra Bengt Hallberg, Red Mitchell, Horace Parlan, Arne Domnérus, Ove Lind, Lars Erstrand, Knud Jörgensen och Monica Zetterlund.

Tanken är att stipendiet nu under tio år framåt ska delas ut till en jazzmusiker som ännu inte fyllt 50 och som ”verkar i Phontastics anda”, med den melodiska och harmoniska jazzen som främsta förtecken.

Amanda Sedgwick får stipendiet för ”hennes djupa förståelse för jazzens tradition och för sin musikaliska kunskap som mynnar ut i ett personligt konstnärskap som kombinerar hennes melodiska finurlighet och elegans med harmonisk och rytmisk pregnans. Allt i samklang med ett varmt och personligt ”sound” som motsvarar de kriterier som Phontastic-etiketten står för”.

I stiftelsens styrelse sitter Anders R Öhmans döttrar Suzanne Öhman och Elisabeth Öhman, saxofonisten John Högman som också är systerson till Anders R Öhman, basisten Hans Backenroth och pianisten och trombonisten Ulf Johansson Werre.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.