Anders Bergcrantz får Harry Arnold-stipendiet

Det svänger för Anders Bergcrantz i dessa dagar. Han har just fått veta att han fått årets Harry Arnold-stipendium, och han är på väg till New York för spelning med ny kvintett och skivinspelning ovanpå det.

– Det är jättekul att få erkännande för det man gör, säger Anders när OJ når honom på telefon. Alla behöver uppskattning oavsett hur ung eller gammal man är.

Ofta måste pristagare nöja sig med äran, men Harry Arnold-stipendiet kommer som sig bör dessutom med en prispeng på 10.000 kronor.

På torsdag 12 augusti reser Anders till New York för att på fredag spela med sin nya kvintettkonstellation.

– Det blir både nya och gamla bekanta i bandet, berättar Anders. Basisten Ron McLure och trumslagaren Victor Lewis har jag spelat med tidigare, men tenoristen Adam Kolker och pianisten Mike Eckroth är nya för mig.

Det blir inte mycket tid till förberedelser inför konserten på Cornelia Street Café i Greenwich Village, ett rep på fredag förmiddag ska räcka.

– Alla har fått noter i förväg, och med Ron och Victor som ryggrad kommer det att gå bra, räknar Anders med.

Redan på söndag träffas kvintetten igen, då i studio för cd-inspelning.

När Anders Bergcrantz kommer hem igen är det bara för att dra vidare till Barcelona för att spela med bland andra tenorsaxofonisten Fredrik Carlquist och för att undervisa.

Under hösten ser Anders bland annat fram mot att vara solist i symfoniska sammanhang: I samband med Umeå Jazzfestival ska han spela med NorrlandsOperans Symfoniorkester i Anna-Lena Laurins The Painter, en hyllning till Vincent Van Gogh. Senare blir det ett framträdande med Stockholms Filharmoniker, också i ett verk av Laurin.

Frankriketurné med egna kvartetten, tribute-turnéer för både Dexter Gordon och Lionel Hampton blir det också under hösten, och kring årsskiftet väntar Montmartre i Köpenhamn för Anders och Victor Lewis.

– Det ser bra ut nu, konstaterar Anders Bergcrantz.

 

Fotnot: Stipendiet delas ut varje år sedan 1992 till minne av storbandsledaren Harry Arnold, som avled 1971, bara 50 år gammal.