Anders Hagberg på scenen igen

anders_hagberg_2_PeterLloyd

Anders Hagberg är flöjtist och saxofonist och har hörts i grupper som Mynta, Yggdrasil, New Jungle Orchestra, Winduo och Earthsongs. Nu är en cd på väg.

Efter en tids frånvaro från musikcenen är det nu premiärdags för Anders Hagberg Quartet, med Joona Toivanen på piano (Joona Toivanen Trio, Jazz & Fly Fishing), Johannes Lundberg på kontrabas (Billy Cobham, Orca, Trine-Lise Væring) och Göran Kroon på trummor (Bohuslän Big Band, Mats Eriksson Trio, Änglaspel).

Musiken på kvartettens debut-cd Stories of Now är komponerad av Anders. Han utlovar musik med ”nordiskt ljus melodik, levande rytmik och klangrik harmonik”. och med rötter som delvis har sina rötter i andra delar av världen.

Stories of Now spelar han inte bara på den vanliga tvärflöjten och sopransaxofonen – här förekommer också bland annat bas- och kontrabasflöjt, matusi- och sälgflöjt.

Anders berättar om sin nya kvartett:

”Jag har ofta spelat musik i gränslandet mellan jazz och världsmusik – den oprövade mark där nyfikenhet och ett öppet förhållningssätt är en förutsättning. Till
denna platta har jag valt den klassiska akustiska jazzkvartetten med piano, kontrabas, trummor och blås – en markering av min identitet som improviserande
jazzmusiker.”

På cd:n finns bonusmaterial för datorbruk: tre extra musikspår och noter till två av låtarna.

anders_hagberg_1

Anders tecknar en bakgrund:

Musiken och känslan kring den har vuxit fram efter en längre sjukdomstid då jag inte spelade offentligt. Den tiden var den mest smärtsamma perioden i mitt liv. Ändå har erfarenheten gett nya insikter om vad som är viktigt för mig i livet och i musiken. Att vi har ett nu och det är det skapande ögonblicket vi andas och lever.
Trots livets svärta, en känsla av ljus, ödmjukhet och närvaro.

Stories of NOW = NU; avtryck av livet nu, improvisationens nu, nuet under inspelningen, närvaro.

Jag har ofta spelat i sammanhang där man rört sig i gränslandet mellan olika genrer, speciellt jazz och världsmusik. Den oprövade mark där nyfikenhet och ett öppet förhållningssätt är en förutsättning.

Till denna platta har jag velat använda den klassiska akustiska jazzkvartetten med piano, kontrabas, trummor och blås. En markering av min identitet som improviserande jazzmusiker och med jazzen som mitt musikaliska språk. Jazz som ett förhållningssätt till spontant skapande och med utblick mot andra genrer och konstformer.