Andreas Hourdakis släpper ny skiva inspirerad av grekisk mytologi och klimatförändringar

Få svenska gitarrister är så mångsidiga som Andreas Hourdakis.  I jazzsammanhang har hans medverkan med Magnus Öströms band, Lars Danielsson, Karin Hammar, Jeanette Lindström, Sebastian Studnitzky och Joakim Milder m.fl. fört honom till några av Europas mest respekterade jazzscener.

Under hösten, närmare bestämt den 23 oktober släpper gitarristen albumet Underworld på etiketten Bolero Recordings.

Hourdakis om Underworld:

Underworld är min tredje fullängdare som bandledare efter Bob Dylan-coverskivan Señor (Brus&Knaster), som släpptes 2017. Nya albumet består av nio egenkomponerade låtar och i kompet återfinns Ola Winkler (trummor) och Martin Höper (kontrabas). Daniel Karlsson gästar på Fender Rhodes på spåret Talos Run och Tobias Wiklund spelar kornett på Aiwass.

Många av låtarna är inspirerade av grekisk mytologi och olika mystiska företeelser berättar Hourdakis.

-Talos Run.  Talos, en gigantisk jätte av brons i den grekiska mytologin, som sprang runt Kreta (ön där jag kommer ifrån) tre gånger dagligen för skydda prinsessan Europa och kusten på ön från pirater och annat löst folk. En mytologisk löparlåt helt enkelt.
Det är en märklig och oviss tid vi lever i just nu.
-Världsledare med tveksamma åsikter och nationalistiska agendor tävlar sinsemellan för att komma åt mer naturtillgångar, få mer makt över människor, möjligen rubba den fred som vi upplever och känner till. Allt samtidigt som en allvarlig pandemi har drabbat oss, på en planet som blir varmare för var dag till följd av klimatförändringar.
-Det är snudd på omöjligt att inte bli påverkad av den globala situation vi befinner oss i. På något sätt, för mig, speglar musiken på skivan också detta.
-Håller vi på att skapa Hades Underjord på vår yta?  Underworld kändes som en lämplig titel. Grafiska designern Pär Wickholm bidrar med omslag (och video) som beskriver stämningen på albumet perfekt berättar Hourdakis vidare.

Videolänk till singeln Craftsman som har videopremiär idag: https://youtu.be/bAMefVtylX8

Spotifylänk:  https://open.spotify.com/album/1QTzNVk2AUJwUdiiHO81mg

http://www.andreashourdakis.com

www.bolerorecords.se

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.