Ann Blom tilldelas ett stipendium från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik

Foto: Otto Wellton

Pianisten, kompositören och pedagogen Ann Blom få ta emot 90 000 kronor från Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik. Prisceremonin ägde rum den 12 november, under en konsert med Bloms kvintett på Aneby Jazzklubb.
Ann Blom får priset för att hon är ”alltigenom lyrisk, svängigt och underfundigt skapande, i både spel och komposition samt för sin pedagogiska gärning och sitt outsinliga engagemang för sina medmusiker och musiken”.

Grattis! Vad ska du göra med prispengarna och känner du igen dig i juryns motivering?
– Tack! Jag är fullkomligt överväldigad och överraskad. Jag är oerhört smickrad av motiveringen. Om andra känner igen mig i den blir jag verkligen jätteglad. Jag jobbar på, både med ”mitt eget” och som lärare. Engagemanget jag känner delar jag med många av mina kollegor både på jazzscenen och på skolorna. Det finns så många fantastiska eldsjälar! Jag känner djup respekt för alla hårt arbetande konstnärer och pedagoger. Prispengarna kommer definitivt gå till nya kreativa projekt och förhoppningsvis generera mer möjligheter till båda mina professioner.
Hur mår dagens jazzscen tycker du och hur ser återväxten ut?
– Jag tycker att den mår utmärkt måste jag säga. Så till vida att det finns så många enormt skickliga och kreativa musiker. I alla åldrar. Och i den yngre generationen kommer det hela tiden nya brinnande artister och kompositörer. Så det är jag inte ett dugg orolig över. Jag har ju förmånen att undervisa och arbeta med många ungdomar dels genom Kulturskolan i Stockholm och dels genom Kulturama Musikgymnasium och vuxenutbildningar. Jag möter hela tiden nya killar och tjejer som nyfiket kastar sig in det som verkar så enkelt men som är så komplext som att spela och improvisera tillsammans i en jazzensemble till exempel. Inom Föreningen Sveriges Jazzmusiker försöker vi just nu att hitta ett möjligt samarbete med Odd André Elveland som startat Barnas Jazzhus i Oslo och Kids in Jazz. Det är nytt och vi vet ännu inte riktigt på vilket sätt samarbetet ska ske, men vi hoppas att Kulturskolan i Stockholm på något sätt ska kunna vara en del i detta. Där är vi flera pedagoger som verkligen vill att jazzen ska få ta mer plats. Det blir spännande att se hur det går. Det jag är oroad över är kulturpolitiken som stramar åt både för scenerna och för kulturskolorna. Det är sorgligt att så många klubbar måste lägga ned sin verksamhet. Jazzpubliken måste också hjälpa till att efterfråga livemusik och gå på konserter. Både de yngres och de äldre etablerades. Lämna skärmarna och gå ut i jazzen och möts!

Ann Blom släppte sin andra skiva som bandledare, Simplicity of Heart, i samband med spelningen på Aneby Jazzklubb. Karl Olandersson, Paul Kovacs, Filip Augustson och Jesper Kviberg medverkar på den. Blom kan även höras i gruppen Bag Ladies.

Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik-stipendiet har delats ut sedan 1990. Stiftelsens ändamål är att stödja svenska och utländska musikanter, som verkar för att hålla jazzmusiken levande och som man anser förtjänar större uppmärksamhet.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.