Ann-Sofi, Beche, Naoko, Lina och Elin Larsson Group är årets jazzkatter

Jazzkatterna2011

Nu har Swedish Jazz Celebration startat i Luleå. I kväll delades Sveriges Radio P2:s Jazzkatter ut till förtjänta musiker. Vinnarna blev:

Årets musiker
Lina Nyberg

Juryns motivering: ”Med tretton skivor i eget namn och den fjortonde snart på väg har hon utmärkt sig som en av de starkaste rösterna i svensk jazz. En unik, sångerska, kompositör och textförfattare som både djupt berör och har stor känsla för humor. En scenpersonlighet svensk jazz absolut inte klarar sig utan.”

Årets grupp
Elin Larsson Group

Juryns motivering: ”Direkt från nykomling till årets grupp med en imponerande genomslagskraft. Hon hörs, syns och märks överallt även i mer för jazz ovanliga sammanhang. Elin Larsson lämnar ingen oberörd och med sin grupp drar hon igenom Jazzsverige som en virvelvind.”

Årets nykomling
Naoko Sakata

Juryns motivering: ”Hon har framträtt på prestigefyllda konsertscener och släppt sin första CD med trion. Hennes utsökta och mogna spel med både lyriskt och intensivt spel har imponerat på hela Jazzsverige. En redan mogen artist.”

Årets kompositör
Ann-Sofi Söderqvist

Juryns motivering: ”För ett nyfiket och inspirerande utforskande av tonernas och svängets underbara värld.”

Årets guldkatt
Bengt ”Beche” Berger

Juryns motivering: ”Han är en erfaren men evigt ung slagverkare. En nydanande gränsöverskridare och en idérik samlande punkt i svensk jazz. Han är humorist, och humor är ett tecken på allvar och djupsinne.”