Anna Gréta Sigurdardóttir årets Faschings Vänner-stipendiat

Anna Gréta Sigurdardóttir får årets Faschings Vänners stipendium. 23-åriga pianisten Anna Gréta Sigurdardóttir är född och uppvuxen på Island, men nu boende i Stockholm och studerande vid Kungliga Musikhögskolan (KMH).
Föreningen Faschings Vänner har sedan 1989 delat ut ett årligt stipendium till en ung lovande jazzmusiker och stipendiet är på 20.000 kronor. 

Anna Gréta Sigurdardóttir får priset bland annat för att hon ”uppvisar en imponerande musikalisk bredd från lyriskt och harmoniskt intrikat solopiano till briljant kommunikativ och lyssnande förmåga i såväl mindre grupper som i storband. Hennes förmåga att skapa ett härligt sväng med ett rytmiskt flöde av toner som för tankarna till Keith Jarrett samtidigt som man kan spåra inspiration från den isländska folkmusiken”.

Sigurdardóttir har spelat med några av Sveriges främsta jazzmusiker som Håkan Broström, Max Schultz och med storband som Norrbotten Big Band och New Places Orchestra. Tillsammans med sångerskan Stína Ágústsdóttir har hon drivit projektet Björkologi som turnerat i såväl Sverige som på Island. 2016 representerade Sigurdardóttir Island i Young Nordic Jazz Comets som ägde rum i Umeå. och 2014 tilldelades hon den isländska grammisen för ”årets nykomling” i jazzkategorin.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.