Anrika jazzklubben Montmartre överlever

Foto:Jazzhusmontmartre.dk

Idag nås vi av den glädjande nyheten att Jazzhus Montmartre i Köpenhamn räddas av offentliga krispaket och privata donationer.

Politiker och privata finansiärer engagerade sig i att rädda scenen, något man nu lyckats med.

Beskedet kommer bara några veckor efter att klubben bommat igen på grund av ekonomiska bekymmer till följd av de danska coronarestriktionerna.

Klubben planerar att öppna igen i början av november. Driften av klubben ska vara garanterad för minst fyra år framåt. På kort sikt samlas pengarna in i Köpenhamns kommuns coronafond, Augustinus-stiftelsen och Georg & Emma Jorck´s Foundation. På lång sikt har extra pengar samlats in från Köpenhamns stad. Kommunen har tilldelat en miljon kronor per år de kommande fyra åren. Dessutom har platsen utlovats en årlig donation de närmaste fyra åren från en anonym givare.

Montmartre kommer hålla sin verksamhet i samma lokaler som tidigare. Jonas Dyrved är fortsatt administrativ chef, Jan Lundgren fortsatt konstnärlig ledare.

”Vi vill rikta ett stort tack till de personer och institutioner som gjort detta möjligt. Den ekonomiska räddningsplanen ger huset ett stärkt läge, både när det gäller att bjuda på de stora traditionella konserterna med jazzens levande legender, men som också möjliggör en spelplats för de nya begåvade talangerna”, säger Montmartres ordförande Michael Christiansen i ett pressmeddelande.

Jazzhus Montmartre utvecklades snabbt till en av de riktigt stora legendariska jazzklubbarna i Europa. Den invigdes 1959 på Dahlerupsgade i Köpenhamn, flyttade 1961 till Store Regnegade, innan klubben 1976 hamnade på en tredje adress och sedan åter öppnade på Store Regnegade 2010 efter att ha varit stängd i 15 år.

Patrik Sandberg

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.