De första Antennagrupperna är utsedda

Antenna_logo

Nu drar uppföljaren till Jazz i Sverige, Jazzriksförbundets stora projekt Antenna igång. Men vad innebär det egentligen?

Jazzriksförbundet presenterar syftet så här:

Antennas uppdrag är precis som det låter – att söka upp kanaler och sprida vidare. Antenna ska lyfta fram ett spektra av svensk jazz i både spetsig och bred bemärkelse och vara med i utvecklingen av jazzens scener, både i befintliga och nya sammanhang

Vad betyder det i praktiken? Projektledaren Karin Inde förtydligar:

– Det handlar konkret om konsert- och turnéverksamhet under året och fram till 1 mars 2012 hoppas vi – om pengarna räcker till.

Karin konstaterar att Antenna har en betydligt tunnare plånbok än vad Jazz i Sverige har haft.

– Så om man vill vara krass kan man säga att de aktuella banden – förutom äran i att utses – får en satsning motsvarande ungefär samma belopp som ett gruppstöd från Kulturrådet var, fast nu med en deltidsproducent påhängd.

KarinInde

Projektets främsta uppdrag är att vara med och utveckla och utöka antalet scener för svensk jazz, i och utanför Sverige. Och en ambition är att få till spretiga, roliga kombinationer av Antennabanden på samma scen, samma kväll.

Att närverka och bygga nya kanaler är viktigt:

– Jazzriksförbundets närmaste nätverk är ju jazzklubbarna, som erbjuds unika Antennakvällar, gärna i samarbete med andra intressenter på orten.

– Men vi har också kontaktat andra musik/kulturarenor, berättar Karin, till exempel Hultsfredsfestivalen, öppensinnade rockklubbar, konsthallar och bibliotek, i Sverige och utlandet. Det ska bli riktigt, riktigt spännande det här!

 

 

De som utsetts till de första Antenna-grupperna är:

Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Josef & Erika
Midaircondo feat. Michala Østergaard-Nielsen
Fredrik Kronkvist Kvartett
Cecilia Persson Kvintett

Läs mer om grupperna och projektet här!