Äntligen en ny OJ på webben!

OJ:s nya sajt är nu på plats! Från den något modesta tillvaro den gamla sajten har fört under senare tid ska den nu bli en livfull och nödvändig plats att kolla in om man vill hålla sig ajour med jazzlivet.

Målet är att du som jazzintresserad ska ha nytta av att läsa sajten, den ska överraska och ge spännande läsning. Här ska du få ett flöde av jazznyheter, kunna lyssna på musik via spellistor, se YouTube-klipp, läsa recensioner av skivor och konserter, plöja genom vår kalender, läsa jazzbiografier, titta på bilder från OJ:s fantastiska bildarkiv med mera, med mera. Jag hoppas verkligen att du som läsare ska bli nöjd med sajten redan från start. Vi kommer sedan att fortlöpande utveckla den med mer och annat material. Egentligen är det bara tiden (som är en bristvara) och fantasin (som faktiskt flödar) som är hinder för det man kan göra…

En del av det som finns i papperstidningen kommer att finnas på webben, annat kommer att vara unikt material. Men precis som i pappret ska allt på webben vara angeläget, oavsett om det handlar om presentationen av Gyllene Skivan eller en entusiastisk konsertrapport från en av landets alla jazzklubbar.

Vi jobbar hårt för att modernisera tilltalet i OJ! Jag hoppas att du märkt detta i papperstidningen och jag hoppas att du kommer att märka det på vår webb. Vad denna modernisering handlar om är lite diffust även för mig, men det handlar om lust, om att inkludera, att göra det man vill istället för det man måste, att visa att jazzen är levande och inte ett dammande museiföremål, att i huvudsak titta framåt men aldrig glömma historien. Typ. Lyckas man med detta har man en väldigt bra tidning och en bra sajt!

Dessvärre kämpar vi mot en del fördomar. Många ser jazzen som gammalmodig och OJ likaså. Denna syn – som vi vet är fel – måste vi bryta om vi på sikt ska överleva. En pigg och livfull sajt är ett led i detta. Många möter OJ för första gången via nätet. Får man ett bra intryck där kan det leda till att fler vill köpa papperstidningen.
Och om många läser sajten blir den dessutom intressant för annonsörer. Vi behöver hjälp i detta. Sprid artiklar till vänner och bekanta i sociala medier eller andra sociala sammanhang. Hjälp oss att även på nätet bli den självklara sajten för nyfikna musiklyssnare. Gilla oss på Facebook och sprid ordet!

Men hjälp oss även på andra sätt. Vi behöver fler läsare! Fler som prenumererar och fler som betalar för sig på andra sätt, genom lösnummer eller pdf-tidning. Ni kan hjälpa oss att nå alla dessa nya!

En annan del av moderniseringsprocessen är att bryta det tråkiga mönstret att det nästan bara är män som skriver i OJ. Jag gjorde ett inlägg på vår Facebooksida och skrev: ”Män i all ära. Men vi behöver fler kvinnor som skriver om jazz i OJ!” Gensvaret blev jättestort! Nära 9000 personer har läst det och många har hört av sig (några väntar fortfarande på svar). Resultatet ser du redan i detta nummer och fler kommer det att bli! Oerhört kul!

Välkommen till ett nytt nummer av OJ!

Magnus Nygren
Redaktör, OJ

2 reaktioner på ”Äntligen en ny OJ på webben!

 1. hej alla goda jazzföljare!
  otroligt fin ny web för OJ! lättorienterad o snygg! BRA! en NYSTART!
  kan vi inte alla ta detta som en bra startpunkt att verkligen göra det svenska jazzlivet och dess musik än mer levande o rikt ? jag och många med mig, tycker det skulle vara otroligt trevligt med en mer levande DEBATT om jazzens vara… om dess tillstånd…. bakåt – o framåtblickar… vad kan vi göra gemensamt, vilka nätverk kan byggas, hur kan jazzen och dess arkitektur utvecklas ? vad kan vi göra för att jazzen skall bli mer tillgänglig utan att kompromissa på musiken ? för att OJ skall överleva o utvecklas på ett bra o kreativt sätt ?
  om vi använder oss av denna chans till kommunikation så kanske vi kan bygga ngt verkligt bra gemensamt ? grunden är ju lagd sedan länge – o svensk jazz är i ett bra läge — icke minst med alla fantastiska yngre kvinnliga musiker som nu kan bli förebilder för nästa generation av jazzälskare – och musiker. vad tycker ni ? vad vill ni ?
  peace & fire //// mats gustafsson, saxofoner o annat

 2. Låter som en mycket bra idé tycker jag! Vi bygger gärna upp en egen vinjett här på sajten för debatt. Och självklart finns utrymme även i papperstidningen.
  Och sajten är definitivt en nystart. Vi är väldigt sugna på att från denna nystart gå vidare och utveckla sajten till något riktigt bra och levande.
  Magnus Nygren, redaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.