Årets Alice Babs-stipendium går till Erik Lindeborg

eriklindeborg_1

 Det är pianisten Erik Lindeborg som är årets Alice Babs-stipendiat och som får priset på 50 000 kronor. 

Läs pressreleasen:

Alice Babs Jazzstipendium

Pianisten Erik Lindeborg årets Alice Babs-stipendiat

Erik Lindeborg är den åttonde unga musiker som får Alice Babs Jazzstipendium. Priset på 50 000 kronor överlämnas under konserten fredagen den 13 maj med Blue House Jazz Orchestra på Stockholms Konserthus.

Motiveringen lyder: ”Erik Lindeborg tillhör den generation unga svenska jazzmusiker som genom sin gränsöverskridande inställning bryter ny mark. Eriks spel är virtuost på ett sätt som speglar hans stora bildning, samtidigt lätt på ett sätt som avslöjar hans omisskännliga talang. Kombinationen av inlevelse och allvar är ett bevis på hans stora konstnärliga djup. I kraft av sin öppenhet har Erik tagit intryck av såväl västerländsk konstmusik och indisk musik. Med inspiration av stora förebilder har han skapat en personlig röst. På det sättet lägger han, både som improvisatör och kompositör, nya och helt egna bitar till det stora jazzpusslet”.

— Priset betyder verkligen jättemycket! Dels för att det är jazzpris, att jag blir uppmärksammad som jazzmusiker, dels för att det är Alice Babs-stipendiet. Hon är ju en av de verkligt stora svenska jazzhjältarna och jag har lyssnat mycket på hennes Ellington-grejer. Jag har till och med spelat delar av ”Sacred Concerts” tillsammans med en kör.

Pengarna tänker Erik Lindeborg använda till att spela in en eller par plattor till hösten. Solo, trio eller kvintett, det får den nära framtiden, kompositionsperioden, utvisa.

Erik Lindeborg är född 1984 och tog våren 2010 en Master i musik på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han är uppvuxen och bosatt i Tyresö utanför Stockholm. Han leder sin egen trio, som han gjort två cd med, han är sedan tre år medlem av Fredrik Norén Band och frilansar så mycket tiden tillåter.

Tidigare pristagare: Karin Hammar, Torbjörn Zetterberg, Jon Fält, Jonas Kullhammar, Klas Lindquist, Kristin Amparo, Erik Söderlind.

Stiftelsen Alice Babs Jazzstipendium förvaltas av SAMI. Stiftare är Rikskonserter, Svenska Jazzriksförbundet, Stiftelsen Carpe Vitam, Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Musikhögskolan Ingesund, Mer Jazz i Sverige och Musik i Syd. I prisnämnden sitter också en representant för familjen Sjöblom.

Den som vill stödja Alice Babs Jazzstipendium kan sätta in sitt bidrag på postgiro

20 37 27 — 3 och märka talongen SAMI/Alice Babs Jazzstipendium.