Årets Bert Levin-stipendiater är utsedda

Jan_Allan

Bert Levins Stiftelse för Jazzmusik delar varje år ut stipendier till några förtjänta musiker.

I år heter pristagarna Jan Allan, Palle Danielsson, Jonas Östholm och Christian Spering.

Juryns motiveringar:

Jan Allan – en nestor och mogen svensk mästare. Tillhör den exklusiva skara trumpetare som är omedelbart igenkännbar. Ett oerhört viktigt inslag i svensk jazz där han tillhör de riktigt stora musikerna. Kännetecknas av sin aldrig sinande vilja att söka och finna ny musik. Ständigt i utveckling strävar han alltid efter att anta utmaningar och lära nytt.

palle_danielsson_fGunnarHolmberg

Palle Danielsson – en gigant i svenskt och internationellt jazzliv. Hans mästerskap är oomtvistat och hans världsrykte grundmurat. Med omdöme, majestätiskt lugn, intuition och osviklig känsla för time, har han från tid till annan blivit en favorit för såväl Keith Jarrett, Charles Lloyd och Michel Petrucciani, som för Jan Garbarek, John Taylor och Peter Erskine.

JonasOstholm_foto_MH

Jonas Östholm – kanske den svenske pianist som gått framåt mest av alla under senare år. Hans snillrika spel är efterfrågat i allehanda sammanhang. Med sällspord noggrannhet, balans och skönhet i detaljerna sätter det med exakt avvägning alltid ödmjukt och kongenialt prägel på musiken.

LarsJansson_ChristianSpering_fotoMagnusHernegren

 

Christian Spering – favoritbasisten framför andra som medmusikerna ej vill avstå – alltid uppskattad blir han ofta långvarig där han figurerar. Pålitligheten själv. Han lyfter alla sammanhang han deltar i med sin stora musikalitet och kreativitet. Christians komponerande är på lika hög nivå som hans musicerande.