Årets Harry Arnold-stipendium går till Mattias Nilsson

MattiasNilsson solo web Color RGB Jan-ÅkeNilsson

Mattias Nilsson och Kathrine Windfeld heter årets stipendiater utsedda av Harry Arnold-sällskapet, båda pianister.

Mattias Nilsson får Harry Arnold-stipendiet på 10.000 kronor. Bjärredsfödde Mattias är en mycket begåvad och mångsidig jazzpianist på heltid med ledstjärnor som Art Tatum, Oscar Peterson, Fats Waller, Dave McKenna, Brad Mehldau och inte minst Bengt Hallberg.

Utbildad på folkhögskolor i Härnösand, Bollnäs och Fridhem. Har funnit sin egen väg och och är sin egen promotor. Kan höras i såväl ensamma kyrkokonserter som med trio och konstellationer upp till storband. Han har en bred repertoar ur inte bara the American Songbook utan spelar även gärna svensk folk- och kyrkomusik och tonsättare som Lars Gullin och Nils Lindberg, han skriver också sin egen musik.

Kathrine Windfeld får Stand By-stipendium på 3.000 kronor som går till en ung musiker. Hon är danska men studerar på jazzutbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. Studerar piano och arrangering och är synnerligen mångsidig med många strängar på sin lyra.

Hon skriver sin egen musik och arrangerar för både mindre orkestrar och storband. Hon har sin egen sextett i Danmark men spelar också med big band. En mycket lovande musikant ur den nya generationen jazzmusiker som står stadigt förankrad i den akustiska jazztraditionen.

Båda får sina utmärkelser i samband med Harry Arnold-konserten med Amiralens Storband på Pildammsteatern torsdag 1 augusti kl. 19:00.

Harry Arnold-stipendiet har utdelats sedan 1992 då det första stipendiet gick till Amiralens Storband. Stand By-stipendiet instiftades 2009 som då utdelades till pianisten Sven-Erik Lundeqvist.

 http://mattiasnilsson.com

 http://www.sekstet.com

 http://www.harryarnold.se