Årets Impra Guld till Elaria Orchestra

Sveriges kanske mest intressanta storband Elaria Orchestra får årets Impra Guld. Orkestern bildades 2018 av Lina Lövstrand och Erika Hammarberg och bandet äntrar Sveriges jazzscener med energi och spelglädje! Musiken bandet framför är till störst del skriven av Erika Hammarberg, orkesterns kompositör, arrangör samt dirigent. Initiativtagaren, flöjtisten och saxofonisten Lina Lövstrand, syns ofta som solist. Orkestern består av eminenta musiker med lång erfarenhet inom svenskt musikliv samt unga, lovande nykomlingar. Bandet har tidigare gjort en konsertproduktion tillsammans med Magnus Lindgren, som spelades in av Sveriges Radio P2. Under 2021 ser orkestern fram mot samarbeten med bland annat Rigmor Gustafsson och Claes Yngström. Elaria Orchestra är utvalda att delta i projektet “På Turné” genom regionsmusiken vilket innebär en längre turné i Sverige. Orkestern kommer även att spela på Jazzfesten, samt genomföra en skivinspelning. Nästa större projekt blir ett samarbete mellan musiker och kompositörer i Norge och Island.
2012 instiftade föreningen IMPRA ett hederspris, som varje år sedan dess har delats ut till en arrangör, person, förening eller institution som i sin verksamhet återspeglar IMPRAs vision om ett jämställt och jämlikt jazzsverige. De vill med hjälp av detta pris se en ökad medvetenhet hos alla som är verksamma inom den svenska jazzscenen och  uppmuntra, synliggöra och stödja de aktörer som väljer att arbeta utifrån liknande principer.

Vinnaren av IMPRA Guld får motta ett diplom och en vandringsstatyett, formgiven av konstnären Hanna Hedman.

Motivering:

Elaria Orchestra utmärker sig som en jämställd grupp på den, i övrigt väldigt mansdominerade, svenska storbandscenen. Erika Hammarberg och Lina Lövstrand driver gruppen som en tydlig, medveten satsning för att synliggöra kvinnliga professionella jazzmusiker, samtidigt som de förser jazz-Sverige med ett storband där musiker, oberoende av kön får en plattform för att spela tillsammans, jämställt och på lika villkor. Både vad gäller det fasta bandet och de tillfälliga gästerna har det sedan starten 2018 funnits ett tydligt jämställdhetsfokus.

Elaria Orchestra är inte bara ett tillfälligt projekt utan har stor möjlighet att fortsätta påverka den svenska jazzscenen. Drivkrafter som Elaria Orchestra är ett viktigt element inom den utövande sektorn av musiklivet, något som är väl värt att uppmärksamma. De nyttjar de verktyg de har i egenskap av professionella musiker till att omfärga en traditionellt mansdominerad musikgenre.

Besök Elaria Orchestras hemsida: http://elariaorchestra.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.