Årets jazz-grammis till e.s.t.

Foto: Paul G. Deker

Det blev inte oväntat e.s.t. Esbjörn Svensson Trio som vann både juryns och publikens röster i jazz-klassen. Två rörda medlemmar av det världsberömda bandet – Magnus Öström och Dan Berglund – tog emot priset och berättade att känslorna var blandade. Naturligtvis önskade alla att Esbjörn själv varit med på grammisgalan. E.s.t har tidigare fått en grammis och de fick Orkester Journalens Gyllene Skiva 2003 för ”Seven Days of Falling” och 2006 för ”Tuesday Wonderland”.

 – Självklart vill vi tacka vårt bolag och våra familjer, men framförallt vill vi tacka dig Esbjörn för den tid vi fick tillsammans och att vi fick uppleva vår barndomsdröm, du finns med oss, sa Magnus Öström bland annat i sitt tacktal. 

Esbjörn och andra musiker som avlidit hyllades under galan med sång av Robyn i låten ”Dream on”, framförd av ett band som för kvällen fått namnet ”Supreme Stars All Time”, med bland flera andra pianisten Salem al Fakir, slagverkaren Magnus Persson, Mats Äleklint på trombon,  och OJ medarbetaren Emil Strandberg på trumpet.

Övriga nominerade i jazzklassen var Nina Ramsby &  Ludvig Berghe, Peter Asplund, Steve Dobrogosz & Anna Christoffersson, samt Victoria Tolstoy.