Årets Jazz = Tonbrukets Dig it to the end

Tonbruket

 

Basisten Dan Berglund och hans band Tonbruket vann priset Årets jazz 2011 på den årliga Grammisgalan, då den svenska musikbranschen belönar årets bästa prestationer inom olika musikkategorier.

Tonbruket fick motta priset för sitt album Dig it to the end. Det var andra året i rad som gruppen röstades fram som etta – förra året vann de kategorin med sin debutskiva Tonbruket (2010).

Bandet uppträdde på galan tillsammans med sångerskan Jenny Wilson och framförde en fantastisk tolkning av Flash and the Pans Walking In The Rain.

– Det känns stort att ha kammat hem priset för årets jazzskiva i år igen. Alla de övriga nominerade är våra idoler, så vi skäms nästan lite. Men vi är verkligen stolta och jätteglada för utmärkelsen, sa gruppen de när de klivit upp på scenen och mottagit priset på Kungliga Operan i Stockholm.

Det är varken första eller andra gången Dan Berglund plockar hem en Grammis: han har gjort det ett antal gånger tidigare, men då med Esbjörn Svensson Trio (EST) som han var med i innan han bildade Tonbruket. Även EST:s trumslagare Magnus Öström var nominerad i kategorin jazz för sin Thread Of Life.

Spotify Lyssna här!