Årets jazzkometer: Isabel Sörling Group

Isabel Sörling Group från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg vann lördagens final av Young Nordic Jazz Comets 2010, som hölls på jazzklubben Birdland i Helsingfors..

Isabel Sörling Group består av Isabel Sörling sång, Kim Aksnes trumpet, Otis Sandsjö tenorsax, Henrik Magnusson piano, Alfred Lorinius kontrabas och Carl-Johan Groth trummor.

Bandet gick till final via den jazzfest för studentgrupper från landets musikhögskolor som arrangerades som en del av Swedish Jazz Celebration i april i år.

– Givetvis jättekul och musikerna var överlyckliga, säger Bengt Strokirk på RIkskonserter, som drivit den svenska delen av detta projekt.

Priset är på 70000 danska kronor som skall gå till bland annat finansiering av resor till spelningar i Norden under nästa år. Det fanns många arrangörer i publiken, och ett par viktiga festivalspelningar är redan på plats. Att delta och utmärka sig i detta sammanhang betyder mycket för de medverkande unga musikernas utveckling, kontaktnät och fortsatta karriär, konstaterar Bengt Strokirk

Eftersom Rikskonserters verksamhet upphör vid årsskiftet är förhoppningen att Svenska Jazzriksförbundet ska kunna ta över huvudmannaskapet för det svenska arrangemanget från 2011.