Årets Jazzpedagog: Per Thornberg!

PerThornberg

Per Thornberg blev mottagare av när 2014 års utmärkelse Årets Jazzpedagog utsågs av Svensk Jazz och Mary Lou Meese Youth Jazz Fund.

Motiveringen är att ”genom sitt föredömliga ledarskap och sin musik har Per Thornberg skapat en tradition av jazzmusicerande som lagt grunden för kommande generationers jazzintresse. Nominerad och utvald av jazzpedagoger landet runt.”

OJ ringer upp Per Thornberg och ställer den obligatoriska frågan: Hur känns det?

– Det är oerhört glädjande! Jag har fått en del andra utmärkelser under årens lopp, men det här var den tyngsta av flera skäl och den har fått genomslag. Har man hållit på i trettio år så är det ett fint kvitto på att det man gjort har betytt något.

Hur började det?

– Jag gick improvisationspedagoglinjen på Musikhögskolan i Malmö, men jag var egentligen för ung för det, jag var bara 21 år när jag var klar. De stora erfarenheterna kom ju senare när man jobbade ute på fältet.

– Min första bok kom 1993, och sedan dess har jag skrivit 25 häften om improvisation och metodik för blåsare och stråkar, tillsammans med lärarhandledningar. Jag har varit mycket ute och föreläst på olika nivåer på musikskolor, och jobbat på kommunala musikskolor, gymnasier, folkhögskolor och upp till musikhögskolor.

Per Thornberg har alltid spelat mycket, för han menar att det är viktigt att hålla igång sidan som aktiv musiker parallellt med den pedagogiska sidan. Hans instrument är tenorsaxen,

– Just nu har jag en egen kvartett, där min son Max finns med på bas. Vi spelar mest i Stockholmsområdet, till exempel på Glenn Miller. Sedan blir det en del tillfälliga konstellationer i södra Sverige som gäst i olika band. Jag har även en duo som jag spelar rätt mycket med, i gallerier och kyrkor och liknande scener.

GlennMiller baksida

Per är också konstvetare, och han jobbar mycket med bildkonstnärer i olika sammanhang. Ibland har han workshops där även konstelever deltar, och musikerna får improvisera över målningar av Kandinsky eller över dadafilmer från tidigt 20-tal.

Konst

– Bildkonsten har jag haft med mig hela livet. Min far var konditor, men han hade ett mycket stort konstintresse och han tog med mig in i konstvärlden, och därmed grundlades ett livslångt intresse.

Hur lär man ut improvisation?

– Det viktigaste är lyssningen. Börja med att lyssna och att prova sig fram på gehör. Efter ett tag får man olika verktyg för att gå vidare med, till exempel olika tonförråd som pentatonik och bluesskalor. Då börjar man med enkla ackordföljder och bygger upp sitt självförtroende så att man kan gå vidare. Samtidigt måste man lära sig hantverket, att behärska sitt instrument och att utveckla samspelet i en ensemble.

För den närmaste framtiden ser Per Thornberg fram emot att tillbringa juli månad i Svenska Institutets gästlägenhet i Paris, då han ska skriva på en ny bok och ta del av kulturutbudet i Paris. Konserter och undervisning på ett musikläger på Gotland i sommar står också på programmet.

– Det ska bli kul, och efter det här priset känner jag mig extra taggad! Jazzpedagoger behövs, och vi måste bli fler för det finns många duktiga och intresserade ungdomar.

Pris