Årets Louis Armstrong-stipendiater har fått sina priser

Varje år sedan 1971 utses förtjänta stipendiater inom den klassiska jazzens domäner, under de första trettio åren av musikerorganisationen Trad Jazz Stockholm och numera av Föreningen Klassisk Jazz.

Ett stipendium delas ut till en ung, lovande musiker, ett till någon som gjort mycket för den klassiska jazzen och som kan men inte behöver vara musiker, och ett slutligen till en framstående, mångårigt verksam musiker inom den klassiska jazzen.


Det första stipendiet har i år tilldelats sångerskan Isabella Lundgren:

För att hon med sin unika vokala talang rör sig lika hemvant inom jazzens som bluesens domäner. Isabellas musikalitet och inlevelse gör varje framträdande till en upplevelse, som etsar sig fast i lyssnarens musikaliska minne”.


Andrastipendiet går till jazzentreprenören och trumslagaren Björn Sjödin:

”För att han som outtröttlig entreprenör ser till att det ständigt händer något inom jazzen, såväl i hemstaden Uppsala som annorstädes. Björn är dessutom en gudabenådad trumslagare, som fört visparnas diskreta konst till nya höjder”.


Tredjestipendiat är trumslagarnestorn och kapellmästaren Ronnie Gardiner:

”För att han alltsedan ankomsten till Sverige för femtio år sedan berikat vår jazzscen med trumspel av världsklass. Den ständigt gemytlige kapellmästaren Ronnie har också en unik förmåga att upptäcka och lansera yngre musiker, något som borgar för jazzens framtid i vårt land.”