Årets Monica Zetterlund-stipendiater!

AngasBros

Årets Monica Zetterlund-pristagare i kategorin ”Lovande nykomling” är fyra stycken och samtliga lika lovande; bröderna Agnas.

Motiveringen lyder:

“Så står det skrivet; att våra unga stipendiater ska verka ”i Monicas anda”. I den andan vill vi se en glädje och en mångsidighet i uttrycket, en enkelhet i framtoningen och en omsorg om medspelare och publik. Vi gläds och inspireras av att dessa fyra unga bröder redan har tillägnat sig gedigna jazzkunskaper och både moget och lekfullt förmedlar en härlig upptäckarglädje. Fraseringen är fantasifull, med en sofistikerad timing. Samspelet är naturligt, obehindrat, öppet och självklart. Vi spår dem en lysande framtid!”

Årets stipendium i kategorin ”Etablerad artist” går till Gösta Ekman,

Gosta Ekman dy 2010 6

Motiveringen lyder:

“Hos Monica Z och Gösta Ekman fanns ett livslångt lekkamratskap. De fick utlopp för sin gemensamma leklust i jazzen, på filmduken och på teaterscenen. Vår så ytterligt mångsidige stipendiat har fortsatt att leka, i samma mångsidiga anda och han äger, till fullo, den egenskap som var Monicas signum; timing. Han har roat oss, glatt oss, rört oss och berört oss. Han är och förblir Farbrorn som inte vill va´ stor.”


Ett hederspris ges postumt till Lena Nyman, med motiveringen

“Vi minns Lena Nyman som ett tvättäkta charmtroll vars hela väsen utstrålade humor, intelligens och intensitet. I årtionde efter årtioende,

i såväl drama som spektakel, kommunicerade hon med sin fulländade timing, sin mimik och sitt kroppspråk. Lena var unik i sin konstnärliga gärning och så fylld av begåvning och lust, att ingen av oss kunde undgå det hon ville uttrycka. Tack Lena, för att du fanns, finns och för alltid kommer att finnas.”

LenaNyman


Läs Ann Allans reflektioner på www.annallan.se