Årets program till Stockholm Women´s International Jazz Festival fastställt

Kreativitet, mångfald och kommunikation är nyckelorden när årets program till tvådagars-festivalen Stockholm Women´s International Jazz Festival idag presenterades.
Festivalen äger rum mellan den 27 och 28 maj och presenterar i år kvinnliga musiker, bandledare, kompositörer och akter från Nederländerna/Sydkorea, Portugal, Tyskland, Island och Sverige.

På grund av den rådande pandemin kommer årets festival hållas uteslutande i streamad digital form. Spelplats är Grünewaldsalen, Konserthuset i Stockholm. Alla medverkande musiker spelar live från Konserthusets scen och målet har varit att skapa en coronasäker och hybrid festival hälsar festivalledningen i ett pressmeddelande.

På festivalens öppningsdag så hålls även en jazzkonferens döpt till ”Gender Balance in Jazz” med internationella huvudtalare och panel.

Vi kände en av initiativtagarna och arrangörerna Silvia Sardeira på pulsen då hon berättade vad vi kan förvänta oss av årets festivalupplaga:
-I år huserar vi på Konserthuset, och både festivalkonserterna samt konferensen kommer att streamas. Konserterna startar redan på eftermiddagen med svenska kompositörer och bandledare från Göteborg, Malmö och Stockholm. Vi tycker det är viktigt att visa svensk jazz från olika städer, och stilmässigt skilda instrumentalister och kompositörer.

Hur finansieras festivalen denna gång? – Festivalen är beroende av biljettförsäljningen, vi fick ett litet men viktigt projektbidrag från Kulturrådet samt  så har samtliga medverkande artisters respektive länders ambassader hjälpt oss ekonomiskt så vi kan bjuda in alla artister. Vi tror och hoppas att årets upplaga blir en stor succé trots det något annorlunda upplägget!

Det kommer även hållas en jazzkonferens ”Gender Balance in Jazz”?
-Jazzkonferensen och arbetsgruppen finansierades av Musikverket och Region Sthlm. Europé Jazz Network (EJN) och Keychange blir våra samarbetspartners som har hjälpt oss att sätta ihop konferensprogrammet samt bjudit in jnternationella jazzarrangörer att vara med och titta på svenska akter. Man kommer kunna lyssna till en europeisk diskussionspanel från Konserthusets scen. Med öppna sinnen kommer olika ämnen som rör jazzlivet ifrågasätts, argumenteras för och med media, publik, musiker och jazz arrangörer. En annan viktig samarbetspartner är Riksförbundet Svensk Jazz som också bistår med att bjuda in sina medlemmar att vara aktiva i olika arbetsgrupper, både digitalt och på plats (så mycket det går).
Program:
27 maj: Jazzkonferens, Linnea Jonsson Quartet, Idka Jazz, Sun-MI Hong Quartet ,(Holland/South Korea) , Maria João ~ Ogre (Portugal)
28 maj: Anna Lundqvist Quintet, Susanna Risberg, Josefine Lindstrand, Julia Hulsmann med Sunna Gunnlaugs (Tyskland och Island).

Mer info om artisterna och festivalhelgen, digitalla biljettköp här: https://www.facebook.com/WIJFSWEDEN
Spotify Lista med de medverkande artisterna som festivalledningen  satt ihop: https://open.spotify.com/playlist/48k5arsrLYwBiLw8uo8ojq?si=hzEtvflATsycRyH1jXKGAQ
Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.