”Att fira Jack, det är att fira svensk tradjazz!”

JackLidstrom

Jack Lidström, grundare av och trumpetare i Hep Cats, fyller 80 den första maj. Trombonisten Stephan Lindstein hyllar sin bandkollega:

Jack Lidström – nestorn inom svensk jazzmusik – behöver ingen närmare presentation efter att ha varit med i toppen så länge. Född 1 maj 1931. Började spela trumpet som 9-åring. Startade Hep Cats redan 1947, och har spelat oavbrutet sedan dess parallellt med sitt jobb som lärare. Detta måste vara världsrekord. Slå upp i Nationalencyklopedien! Stilfullt och med stor känsla framförs odödliga låtar från 30- 40- & 50-talet. Många nummer är hämtade från Armstrongs drömsextett

Jack spelar med pondus och stark intensitet och tekniskt briljant över hela registret. Hans skicklighet som trumpetare har medfört att han har spelat med ett otal av jazzens världsartister tex Don Byas, Sonny Payne, Wild Bill Davison, Albert Nicholas, JC Higgenbotham samt med svenska storheter som Bengt Hallberg, Roffe Ericsson, Arne Domnerus, Ove Lind, Charlie Norman. Inte minst under Nalens storhetstid fram till och med början av sextiotalet. Även i Stockholmsfilharmonikerna var Jack med. När Nalen återinvigdes 1998 var Hep Cats givna som medverkande i den direktsändning SVT gjorde. Jack har även gjort ett otal turnéer, skivinspelningar, TV-framträdanden och filmer.

Orkesterns medverkan i TV-programmet Blå toner från Söder av Curt Strömblad var mycket uppmärksammat och uppskattat.

Hep Cats har spelat i TV samt på jazzklubbar, mässor, festivaler, firmafester, födelsedagsfester och i kyrkor runt om i Sverige. På STAMPEN och Mosebacke har otaliga framträdanden gjorts. Samtliga medlemmar är mycket rutinerade och tillhör eliten inom stilen! Pressklippen ger idel rosor.  Med värme och känsla lotsar Jack sina katter och bjuder publiken på vital swingjazz när den är som bäst!

Prästen Nils-Göran Wetterberg har i samverkan med  Jack Lidströms Hep Cats utformat en unik agenda: en jazzgudstjänst. Över ett 50-tal gudstjänster runt om i Sverige, Polen och Tyskland har gjorts sedan starten 1994. I P1 hördes gudstjänsten och SVT sände Jazz å Gud 4 gånger!

Nästa gång Hep Cats spelar på Stampen är den 12 maj. Ett utmärkt tillfälle att hylla en av de största i svensk jazzliv.