Avishai Cohen aktuell med ny skiva och spelning i Uppsala

Text: Patrik Sandberg | Foto: Thomas Verfaille

Det var som medlem i Chick Corea’s New Trio och i bandet Origin basisten Avishai Cohen 1997 blev uppmärksammad som en av sin generations största jazzbasister.

Cohen blev känd här hemma efter en bejublad konsert med sin trio på Skeppsholmen 2006. Den svenska fan-skaran har sedan dess vuxit sig starkare för varje år. Sverige är en av Cohens mest betydelsefulla marknader enligt honom själv.  I dag är Avishai Cohen lika mycket basist som sångare som tonsättare och arrangör.

Inför sin 50-årsdag 2020 var planen att israeliska basisten Avishai Cohen skulle ge sig ut på en gigantisk världsturné, 50 konserter i 50 olika länder. Målet var att med sin musik förena människor och skilda kulturer. Men på grund av pandemin genomfördes dock endast ett fåtal av de planerade konserterna under rigorösa former. Premiären kunde dock genomföras och ägde rum i Göteborg på ett slutsålt Göteborgs Konserthus, januari 2020.  Konserten spelades in och resulterade i albumet Two Roses utgiven på den franska etiketten Naïve (distr.Naxos).

Nu är basisten aktuellt med nytt album senare i vår och på söndag (6/3) spelar den israeliska basisten på Uppsala Konsert & Kongress (UKK).

JAZZ:s Patrik Sandberg fick en pratstund med världsstjärnan via ZOOM:

Vad kan publiken förvänta sig att få höra i Uppsala?

-Många nya kompositioner från det kommande nya trioalbumet Shifting Sands som kommer att släppas den 13 maj 2022 på Believe/Naïve. Jag har spelat in alla nya låtar i augusti förra året i Nilento-studion, i Kållered, nära Göteborg med översyn av min gode vän Lars Nilsson. Nilento har varit mitt inspelningshem för min musik i många år. Den 4 mars släpper vi den första singeln Videogame på digitala kanaler och jag är väldigt glad att kunna presentera mina nya kompositioner live för mina svenska fans i Uppsala.

Berätta om nya trioformationen, den är delvis ny förstår jag?

-Ja, Elchin Shirinov på piano är min ordinarie pianist numera, men nu får mina fans chansen att lära känna, den ytterst talangfulla unga trumslagaren Roni Kaspi. Hon har varit på turné med mig sedan mer än ett år, men det kommer att vara första gången som Roni medverkar på en av mina trioinspelningar på skiva.

– Det är alltid en stor utmaning och en stor glädje att bilda en dynamisk trio. Jag försöker nå nästa nivå av vad jag vill göra både i mitt skrivande och i hur jag vill att musiken ska låta med tre personer. Det är en spännande ny början som är vital för mig när det gäller den kontakt jag har med mina spelkamrater, både på och utanför scenen. Jag letar efter speciella ögonblick i musiken, och i synnerhet i den här trion. Jag tror att det vi verkligen har något väldigt speciellt, och kemin flödar mellan oss…

Vad är inspirationen den här gången? Hur har pandemiåren varit för dig?

-Saker i livet är i ständig rörelse och förändras, vi har sett detta under de senaste två pandemiåren men det är inte bara bokstavligt: ​​sättet att förstå min musik är väldigt öppen, alla kan göra sin egen tolkning. Det svåraste var saknaden efter mina fans, min livepublik och att stå på scen, men jag hade mer tid att komponera och spendera tid med min familj och mina barn, så det har egentligen inte varit så illa. Jag träffade också Roni Kaspi under dessa mörka dagar, så mycket frukt och ljus, det var en positiv konsekvens av dessa tider som vi alla nu önskar ha passerat.

2023 turnerar din trio tillsammans med Göteborg Symfonikerna i Europa?

-Det stämmer, på grund av pandemin har många konserter skjutits upp, och nu bygger vi om en gedigen turné på cirka 8 konserter med Göteborg Symfonikerna som kommer att äga rum främst i norra Europa (Sverige, Norden och Tyskland)

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54787) [1]=> int(54731) [2]=> int(54715) [3]=> int(54382) [4]=> int(54566) [5]=> int(54639) [6]=> int(54735) [7]=> int(54541) [8]=> int(51323) [9]=> int(50803) [10]=> int(54790) [11]=> int(54707) }