Avishai Cohen om världsturnén Avishai Cohen 50:50:50

Foto: Andreas Terlaak

Den israeliske basisten, sångaren och kompositören Avishai Cohen har skapat starka band till Sverige genom åren – från det stora genombrottet på Stockholm Jazz Festival 2006 till fullsatta klubb-, konserthus- och festivalspelningar.

I höstas släppte Cohen skivan Arvoles, hans sjuttonde som bandledare. Och inför sin 50-årsdag (som för övrigt äger rum den 20 april i år) ger sig Cohen ut på en världsturné – under 2020 och under namnet Avishai Cohen 50:50:50 planerar han att göra 50 konserter i 50 olika länder. Målet med dessa spelningar är att förena människor och skilda kulturer.

Torsdagen den 23 januari spelar Cohen i Göteborgs Konserthus tillsammans med pianisten Elchin Shirinov, trumslagaren Mark Guiliana och Göteborgs Symfoniker. Denna sedan länge utsålda konsert utgör det första stoppet på Avishai Cohen 50:50:50.
– Jag glädjer mig över att starta den här mycket speciella turnén, som var en idé som kom från min manager, berättar Cohen.
– Vi kom fram till att jag skulle göra något speciellt under 2020 – att göra 50 konserter i 50 olika länder. Jag tänkte, ”varför inte?”. Det kommer bli en stor utmaning att organisera den här turnén. Vi kommer bland annat att ge konserter i länder där vi inte tidigare har framträtt.
– Några konserter kommer att bli ”En kväll med Avishai Cohen” – då kommer jag spela tillsammans med olika orkestrar. I några städer kommer jag att spela Arvoles och i andra städer gör jag triokonserter med pianisten Shai Maestro och trummisen Mark Guiliana.
Konserten i Göteborgs konserthus kommer att utmynna i en ny skiva och så har ni precis börjat inspelningen av en dokumentär om din musikkarriär.
– Ja, en fotograf kommer följa med mig under turnén – backstage, överallt. Dokumentären är en del av Avishai Cohen 50:50:50, liksom podden ”For the Record”, som vi också gör. På det här sättet kan mina fans följa med mig i mitt dagliga liv och även följa mina medmusiker.
– Och ja, konserten i Göteborg kommer att spelas in och produceras av min gode vän Lars Nilsson och den kommer ges ut på skiva senare i år. Jag har alltid känt en stark kontakt med den svenska publiken. Jag spelade in Arvoles hos Lars Nilsson på Nilento Studio. Lars och hans team är oerhört professionella och det är en speciell stämning i Nilento. Jag älskar flygeln i studion och hur studion är belägen. Jag bara älskar Nilentos team och hur vi hängivet jobbar tillsammans.
– Den svenska publiken har varit mig trogen ända sedan jag kom hit och spelade för första gången. Det är en så varm och uppskattande publik. Publiken knyter an till min musik och mina konserter så det var roligt att vi hittade ett datum i Sverige för att starta det här för mig mycket speciella året. Jag ser med spänning fram emot konserten i dag.

Läs även intervjun med Avishai Cohen i Jazz/OrkesterJournalen #4/2019.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.