Avishai Cohen ligger steget före

AvishaiCohen_SJC_Heiko

Avishai Cohen – kompositör, basist och vokalist. Blandar och ger, låter jazzen möta toner och klanger från hans rötter i Mellanöstern. Nu är han aktuell med cd:n Seven Seas och konserter i Sverige.

Cohen närmar sig kultstatus och hans två konserter i Stockholm och Göteborg sista helgen i februari såldes snabbt slut, och på Fasching sattes en extrakonsert in.

En kall februarifredag nådde OJ Avishai Cohen i sitt hem i ett vårlikt Tel Aviv, dit han återvänt efter flera år i New York. Vi konstaterar att hans konserter i Sverige är i stort sett utsålda långt i förväg.

Är intresset speciellt stort i Sverige, eller får du samma mottagande överallt?

–  Under senare år har jag märkt ett generellt ökande intresse, men jag får ett speciellt varmt välkomnande i Sverige. I Frankrike är det också ett stort intresse, och det växer i Tyskland. Så Sverige är en betydelsefull marknad!

Vad kan nu publiken på Fasching och Nefertiti vänta sig?

– De kan vänta sig det oväntade! Men eftersom det är de första konserterna vi gör med den nya skivan så kan man förstås vänta sig material från den, absolut. Men det blir också ”trio moments”, något som tillhör mina favoriter, och det blir saker som jag inte fått riktigt på plats än. De kan förvänta sig musik från en trio ur det band som under två år har turnerat med material från Aurora – en tight trio med det speciella sound som Aurora-bandet har. Det blir mycket instrumentalt, en del sång och det speciella sound som har vuxit fram – och det blir många glädjefyllda stunder på scenen, det lovar jag!

–  Under turnerandet har musiken vuxit till en speciell live-version av Aurora. Det har blivit en – jag vill inte säga perfekt, men mycket bra –  situation, där kombinationen av röster, instrument och komposition är i ett bra läge just nu. Den täcker hela det musikaliska spektrum som jag har utforskat under de senaste fem åren. Jag blir bättre hela tiden, alla blir bättre och vi känner oss närmare varann så musiken får ett större djup.  Och så blir det en del helt nytt material som inte är inspelat ännu. Vi ligger alltid ett par steg före!

Det kommer att saknas en del klanger jämfört med Seven Seas?

–  Ja, vi har inte med gitarr och oud och inte heller Karens kvinnostämma. Men vi har fortfarande min röst och Itamars röst när det behövs, och även om jag saknar oud, ett sound som jag verkligen älskar, så har vi som en trio en musikalisk rörlighet.  Vi har fortfarande samma värld som med det större bandet, men vi har en annan frihet och snabbhet, och den möjligheten är just nu det viktigaste för mitt uttryck.

Kan du presentera dina medmusiker?

–  Trion består av min slagverkare sedan några år, Itamar Doari som är en briljant musiker. Och så den lyriske pianisten Shai Maestor, som jag spelat med i fem år nu. Men vad vi också kommer att göra ibland är att bjuda in lokala blåsare på de ställen där vi spelar. I Göteborg kommer Björn Samuelsson att spela trombon, Lars Nilsson spelar trumpet och vi får en saxofonist också. Det kommer att bli en fin upplevelse!

Seven Seas är inspelad på Avishai Cohens favoritstudio, Nilento i Götenborg, med Lars Nilsson som tekniker och producent.

–  Samarbetet började med att jag gjorde en skiva med sångerskan Malene Mortensen som var student när jag undervisade på Vallekilde folkhögskola i Danmark. Den inspelningen gjordes i Lars Nilssons Nilento Studio, och det blev en stor upplevelse – jag blev direkt förälskad i studion, och när jag skulle göra min nästa skiva blev det där.

Och på den vägen är det. Frånsett Aurora, Cohens första cd för Blue Note som spelades in i Paris, har hans senaste skivor kommit till i Göteborg.

Fotnot: Läs OJ:s recension av Seven Seas