Bohuslän Big Band hyllar Bengt Hallberg med turné

BBB panorama550px

I går inledde Bohuslän Big Band sin sydsvenska turné med musik av Bengt Hallberg på programmet. Men när planeringen inleddes var Bengt själv med. OJ får kontakt med BBB:s producent Björn Samuelsson när orkestern är på väg mot Malmö för turnépremiären på Palladium. Björn berättar:

 – Vi hade kontakt med Bengt Hallberg för ett och ett halvt år sedan, och vi spånade om att göra något tillsammans. Han tyckte det var jättekul, och ödmjuk som han var undrade han om vi verkligen ville ha honom med.

– Idén växte, och Bengts gamla vänner som Erik Norström, Georg Riedel och Jan Allan kopplades också in. Det blev en ”Bengt Hallberg All Stars”-känsla. Bengt hade mycket material för storband och vi hade en turné uppbokad.

Blasarna

Men Bengt Hallberg gick bort förra sommaren innan planerna hann bli verklighet. Björn berättar vidare:

– Vi fick kontakt med alla konsertplatser och fick klart för oss att det fanns intresse för att vi skulle köra ändå. Det blev i stället blev en hyllning till Bengt, och det kändes helt naturligt att be Jan Lundgren ta platsen vid pianot,

Efter tre dagars rep är alltså Bohuslän Big Band med sina gäster på väg mot Malmö för en på förhand utsåld premiär. Nu har vi repat i tre dagar och ska ha premiär på Palladium i kväll.

LundgrenRiedelmfl

– Vi ska spela bland annat Fjäriln vingad i ett arr som Bengt gjorde för Dompans grupp, Dinah, Valsette och Visa från Utanmyra i Bengts arr kommer också, liksom en nykomponerad svit av Georg Riedel som han kallar ”Till minne av…”. Det blir också material av Erik Norström, ttill exempel en fantastisk komposition för solopiano med titeln Autumn Walk.

Riedel

Georg Riedel är kapellmästare och har lämnat basspelandet till Peter Janson, förutom i några låtar som görs i en mindre sättning.

Ludngren

Det blir åtta konserter på nio dagar, med den sista, redan utsålda, i Göteborg. Men Björn Samuelsson har ett tips till den biljettlöse:

– Den som inte kan vara på plats på Konserthuset kan trösta sig med att det går att se och höra konserten i efterhand på Göteborgssymfonikernas streamingtjänst gsoplay.se.

Efter Malmö ser turnéplanen ut så här:

15 Mars – Växjö / Växjö Teater 15:00
16 Mars – Södertälje / Estrad Teater 16:00
18 Mars – Hässleholm / Hässleholm Kulturhus 19:30
20 Mars – Vänersborg / Vänersborgs Teater 19:00
21 Mars – Helsingborg / Dunkers Kulturhus 19:30
23 Mars – Vara / Vara Konserthus 19:30
24 Mars – Göteborg / Göteborgs Konserthus 19:30

Foto: Rolf Ohlson